Världens största städer

Världens största städer
Fakta, historia och diagrams över världens största metropoler.

De tolv stora plus Stockholm
Diagram över de 12 största storstadskoncentrationerna i världen.
1. Tokyo 37 milj  2. Jakarta 32 mil  3. Seoul 25 mil 4. Shanghai 22 milj  
5. Delhi 22 milj  6. Mexico City 19 milj  7. Säu Paulo 19 milj  8. Osaka-Kyoto 19 milj  9. Bombay 19 milj  10. New York 19 milj  11. Kairo 16 milj  
12. Peking 15 milj.  187 (i mörkblått) StorStockholm 2,2 milj

Här går man omkring och tycker att Stockholm växer så det knakar, och det gör den historiskt sett, men det är ändå småpotatis jämfört med några av de största städernas tillväxt! Det finns städer i Kina som växer med "ett Stockholm" om året och då frågar man sig hur det är möjligt? Hur löser dessa städer sina bostadsproblem? Vi går igenom dessa "De tolv stora", som jag kallar dem, och deras historia om hur de löser sin växtvärk!

De tre medaljörerna:

1. Tokyo
Bild: PinPeatVärldens största metropol heter Tokyo och det bor fler människor i denna stad än i hela Kanada, nästan 37 miljoner invånare! Det gäller att ha ett stort tunnelbanenät! Under medeltiden låg en liten fiskeby som hette Edo längs in i Tokyobukten. På 1600-talet bytte den snabbt växande staden till Tokyo och blev då kejsarens residensstad trots att Kyoto fortsatte att vara huvudstad fram till 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet passerade staden en miljon invånare och var tillsammans med London världens största stad. 
Tokyos tunnelbanenät

Tokyo Sky Tree 634 m med antennen
Bild: pinta084 (Skyscrapercity)


******************************************


2. Jakarta
Bild: Kevo123 (Skyscrapercity)Världens näst största metropol är Indonesiens huvudstad Jakarta med 32 miljoner invånare, själva staden hade 2008 ca 8,5 miljoner inv. Faktum är att fem av världens 12 största städer ligger i Asien och dessa blir bara allt fler! Asiatiska städer tar emot den största landsortsinvandringen i världen och den långa ekonomiska konjunkturen som drabbat kontinenten, tack vare Kinas tillväxt, har fyllt städernas investeringskassor och utländskt kapital har strömmat till! Jakarta blev stad så sent som på 1500-talet och ligger nu alltså tvåa på världsrankningen, en otrolig snabb avancemang!

Googlekarta över Jakarta********************************  


3. Seoul
Bild: Pashiderm Bikes (SkyscraperCity)

Bild: Yongsfarm (SkyscraperCity) 

Seouls namn kom till så sent som år 1945 trots att staden grundades 18 fkr. 1950 hade staden en befolkning på 2,5 miljoner invånare och idag har den 25 miljoner, tio gånger mer på bara 65 år!

 Seouls stadsdelar


Stadsstorlek******************************


Oscar Freyre
2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...