Vodka & Hubba Bubba

Vodka & Hubba Bubba

En självbiografisk roman av och om mig själv!

Jaha, och vad har detta med stadsutveckling att göra undrar ni kära läsare? Inte mer än att romanen beskriver hur Stockholm såg ut i början på sjuttiotalet, den tid då jag, min lillebror och vår mor immigrerade till Sverige.  Jag är en gammal storstadsmänniska, ett asfaltsbarn i ordets rätta bemärkelse, och i denna skildring av min barndom målar jag verkligen upp hur det är att vara en utpräglad storstadsmänniska. Självbiografins tidsaspekt sträcker sig från slutet av 60-talets Lima (Peru) till mitten av 70-talets Stockholm. Den handlar om mina sista år i mitt gamla hemland och de första åren i mitt nya land och hur det kom sig att vi hamnade just här. Jag speglar också karaktärer och attityder som skiljer oss sydamerikaner från svenskar genom ordspråk, humor och synsätt på hur vi reagerar på olika händelser.  Kort sagt en jämförelse mellan att vara svensk och sydamerikan! 
Och så vore det ju kul om jag fick sålt några böcker också förstås!
Boken innehåller 160 sidor med bilder på de sista sidorna och är utgiven av Paper Talk förlag (Midsommarkransen) och finns på näthandeln hos bland annat Adlibris och Bokus. Man kan även beställa boken direkt av mig via mejl och då kostar den 175 Skr inklusive porto!

Jag garanterar en lättläst och mycket rolig lektyr.
Perfekt som julgåva eller födelsedagspresent!
P.s Någon som vill kommentera eller recensera den på denna blogg så varsågod, bli min hedersgäst!

Oscar Freyre

2 kommentarer:

  1. Vodka och Hubba Bubba, en recension:
    Del 1 av 2
    En inträngande berättelse om författarens egen barndom till 11 års ålder med många självupplevda händelser från hans femte levnadsår. Under denna tid tvingas Oscar (eller Osquitar som han kallas) flytta ett flertal gånger både i Peru (1968-72) och i Sverige efter att hans mamma tagit med sig honom och hans två år yngre lillebror hit.

    Oscars far kom från en familj i medelklassen utanför Perus huvudstad Lima och hans mor från enklare förhållanden på den peruanska landsbygden.

    Föräldrarna skiljer sig när Oscar är fem år sedan mamman upptäckt att hennes man varit otrogen och tar inledningsvis med sig de båda barnen till Lima. Modern har emellertid svårt att försörja både sig själv och barnen och efter en tid tvingas hon lämna barnen till deras farföräldrar. De tar hand om dem väl.

    Modern träffar så den svenske VVS-ingenjören Rolf som har kommit till Peru på ett FN-uppdrag efter den stora jordbävningen i Peru 1970. Modern följer med Rolf till Sverige och efter ett år kommer hon tillbaka och tar med sig sina barn till deras nya hemland hösten 1972.

    SvaraRadera
  2. Recension Del 2 av 2
    Oscars första tid i Sverige blev svår och han längtade tillbaka till Peru, men efter ett halvår fick han sin första riktiga kompis i Sverige och då började han genast trivas lite bättre. Från början kunde Oscar och hans lillebror förstås ingen svenska, men de lärde sig fort. Språket var därför egentligen aldrig något problem för dem såsom det oftast aldrig är för invandrande barn.

    Den första tiden i Sverige tillbringade Oscar och hans lillebror i en liten lägenhet på Ringvägen på Södermalm. Därefter blev det flytt till till radhus i Fisksätra och sedan villa på Lidingö.

    I slutet av boken kommer Oscar i kontakt med alkohol för första gången i samband med ett midsommarfirande, därav bokens titel: Vodka och Hubba Bubba.

    Detaljrikedomen i berättelsen är förbluffande: från viktiga händelser i Oscars eget liv, från tillfället då hans far och mor producerade honom (!), när de träffades och om föräldrarnas skilsmässa. Också moderns träff med Rolf beskrivs i detalj, såsom Oscar har fått den berättad för sig.

    Berättelsen är kryddad av speciella, självupplevda händelser såsom ett oförklarligt ljusfenomen (UFO?) och den stora jordbävningen i Peru 1970. Språket är genomgående mustigt, men ibland lite byråkratiskt.

    Författaren för en intressant diskussion om skillnaderna mellan Peru och Sverige, deras kulturer och sättet att leva i dessa länder.

    Släktens betydelse i Peru (liksom i övriga länder i Sydamerika) framgår tydligt med Oscars farmor som den starka och sammanhållande kraften. När Oscar och hans lillebror skall flytta från Peru till Sverige följer hela stora släkten inkl kusiner med till flygplatsen i Lima!

    Peru är (i varje fall på denna tid) mansdominerat och diskriminerar vissa grupper i landet, de som bor på landsbygden men framför allt indianerna. Författaren anser att denna diskriminering utgör en rasism som är värre än nazismen!

    Som många andra nyanlända invandrare till Sverige, upplevde Oscar sig förnedrad av att många tyckte synd om honom och hans lillebror: ” Folk trodde att Rolf (styvpappan) hittat oss i någon soptunna begraven i ett kilometerdjupt jordskred i någon jordbävningsdrabbad dalgång högt upp i bergen!”

    En liten pikant detalj: Moderns anpassning till Sverige och det svenska samhället underlättades av att hon under en 4-månadersperiod fick jobb som hemhjälp hos TV-kändisen Beppe Wolgers, som hon upplevde som en mysfabror, dvs precis som han framstod i TV-rutan för alla svenska barn.

    Största skillnaderna i de båda kulturerna finns enligt författaren i humorn: Peruaner förstår inte svenska vitsar och svenskar förstår inte peruanska. I Peru är man inte så rädd att göra bort sig, medan svenskarna är mycket bättre på att hantera problem och att planera långsiktigt.

    I slutet av boken dör Oscars farmor och därmed försvinner den sammanhållande länken i släkten Freyres och ungefär samtidigt får Oscar en lillasyster. Oscar förlorar därmed sina nära kontakter med Peru och börjar istället känna sig mer och mer som en svensk, men med peruanska rötter.

    Nu väntar vi på bokens uppföljare: vad hände sedan i Oscars liv?

    Stanley Neijd

    SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...