söndag 13 april 2014

Alessandro Rippelino

Projektrapport: Rippelino arkitekter

Som jag tidigare skrivit om så har den gamla anrika arkitektbyrån Rosenbergs arkitekter gått i graven och ur det kommit två helt nya och mycket intressanta arkitektbyråer: Alessandro Rippelino och Varg. Vi ska titta lite närmare på vad Rippelino har för sig och vad de har på gång i vår stad!
Trängkåren 2013. Bild; Rippelino arkitekter

Bland de mest intressanta projekten är denna "Trängkåren" i Mariebergs tidningskvarter (DN-huset och SVD´gamla fastighet) vid Görwellsgatan på Kungsholmen. Ett 24 våningar högt bostadshus som kommer att nå samma höjd som DN-huset och planeras till år 2016. 
Trängkåren sett i förhållande till DN-huset (längs till höger)

HSB Hagastaden är ett annat intressant projekt som denna arkitektbyrå lagt fram tillsammans med Utopia arkitekter och Tyréns. Projektet har en blandning av teknik, trä, stål och betong och är framtagen som en av de hittills miljö-smartaste huskropparna någonsin! Förslaget innefattar 5 byggnader i 13 - 23 våningar som ska bilda en infartssymbol norrifrån E4:an in mot Hagastaden. 
HSB perspektiv 2. bild; Rippelino/Rosenbergs arkitekter

Det mest upphetsande projektet är dock Familjebostäders Stockholmsfyren! Ovanför Ropsten-terminalen planeras denna 207 meter höga skyskrapa med restaurang och skybar högst upp. Det 54 våningar höga huset (högre än Tourning Torso) blir en blandning av bostadsrätter, hyresrätter och kontor.
Stockholmsfyren
Nedan: Husets placering ovanför T-banan Ropsten som även kommer att vara en station som sammanlänker Spårväg City med Lidingöbanan. 

Sist men inte minst, denna idé till ombyggnation av hörnhuset i Fridhemsplan hör också till de mest intressanta projekten från denna arkitektbyrå då denna strategiskt välplacerade "hörna" har idag en sådant tråkig utseende att klockorna stannar!

Oscar Freyre 2014-04-13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...