fredag 16 januari 2015

Stockholms bostadskris

Stockholms bostadskris

Tobaksmonopolet (NCC) i hörnan Rosenlundsgatan/ Maria skolgata får utgöra symbol för min kritik mot stadens oförmåga att bygga bort bostadskrisen! Bild tagen 2015-01-15

Stockholms tröga nyproduktion av bostäder får nu kritik även utomlands. New york times skriver bland annat att "Stockholms bostadsmarknad är omöjlig ens för sådana personer som har pengar!" Varför bryr sig en sådan ansedd och världsberömd tidning om Stockholms bostadsmarknad? Svaret ligger i att vår stad har gjort sig känd genom sin höga nivå av Startups företag som föds här och vars idéer och produkter säljs till bla. a. amerikanska multikoncerner för mycket stora pengar! Mojang är ett typexempel på detta. Kompetent it-folk från utlandet har svårt att hitta bostad här och flyttar tillbaka och detta är något riket som helhet förlorar stora framtida intäkter på! 

Hur ska man nå dessa 140 000 nya bostäder som alliansen utlovat med denna tröga takt vi har idag? Jag tar det snart färdigbyggda fastigheten Tobaksmonopolet etapp 1 som exempel på byggtrögheten. Fastigheten har ENDAST 5 våningar plus en terrassvåning och jag kan inte begripa varför man inte lade till åtminstone fyra - fem våningar till när man ändå måste bygga CENTRALT? (Det finns bara en lägenhet kvar till salu och den, en fyra, går för 7,5 miljoner och har 6000:- i avgift/månad) De är ju väldigt attraktiva med andra ord! Fastigheten innehåller 91 bostäder (skulle kunnat önskvärt ha haft 200 istället!) Hur många sådana fastigheter krävs det för att nå 140 000 bostäder? Jo 1538 stycken Tobaksmonopoler!
Södermalm (571 hektar) har 102 000 invånare fördelade på ca 63 000 bostäder. Om vi säger att det kommer att bo i genomsnitt 3 personer i varje lägenhet i Tobaksmonopolet innebär detta att det skulle krävas endast 375 Tobaksmonopoler för att täcka stadsdelens invånare med tak över huvudet! Därtill fattas det ytterligare 40 000 utlovade bostäder som måste inhysas någonstans i staden! Förstår ni nu varför jag ifrågasätter den mesiga våningsplans-nivån på nybyggnationer? Byggtiden kräver sina 1,75 år att färdigställas, för 91 bostäder, hur blir det för 140 000 bostäder fram till 2030 med denna takt? Jo, 102 Tobaksmonopol om året, om jag nu räknat rätt vill säga, ....ja ni fattar!

Till politikerna uppmanar jag därmed; Öka takten, öka våningsplanen och tänk på vad Stockholm skulle kunna leva av i framtiden nu när vi gjort oss av med Ericsson, Pharmacia och andra av stadens försörjningsbarn vi en gång levt av!

  Här nedan är länken till artikeln om den utländska dissningen av Stockholms bostadspolitik:

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/new-york-times-dissar-stockholms-bostadsmarknad/aRKoao!ooq4ULEYTTiMl7lxVuzJew/ 

Oscar Freyre 2015-01-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...