tisdag 11 augusti 2015

Dålig konkurrens inom byggsektorn

Varför är det så dålig konkurrens inom den svenska byggsektorn?

Den förra regeringen startade en utredning för att gå till botten med den usla konkurrensen inom den svenska byggbranschen, vad hände med den? Gäller EUs konkurrenslagstiftning den svenska byggindustrin? Jag har då inte sett ett enda utländskt byggbolag ta sig an något projekt här i landet, definitivt inte i Stockholm!
I denna artikel tar jag upp lite fakta om Sveriges största byggbolag och dess dominerande ställning.


Skanska är Sveriges överlägset största byggbolag och Europas näst största sett i omsättning! Bolaget grundades 1887 i Limhamn och har sedan 60-talet behållit sin ledande ställning inom svensk byggindustri.
Koncernens omsättning (för 2013) var 40 miljarder dollar och hyser över 57 000 anställda i tre världsdelar.  Dess största enskilda order är NKS (Nya Karolinska sjukhuset) vars kontrakt var värt 14,5 miljarder kronor när det skrevs på 2010. Dock drivs projektet av dess dotterbolag Skanska UK. Nu säger kritiker att ordern växt med 50% sedan beställningen trädde i kraft och den fortsätter att växa! 
Skanska är inte bara ledande inom svensk byggproduktion utan de är ledande i förhandlingar med statliga och kommunala bolag där de tack vare sitt holdingbolag vunnit över 70% av de största byggprojekten i landet! En genomsnittlig upphandling innebär ca 25 000 kronor per kvadratmeter, när det gäller byggrätter för bostadsbyggande, men Skanska och de andra stora svenska byggbolagen säljer för 75 000 per kvadratmeter! Det blir en rejäl vinst. Kontorspriserna ligger oftast lägre eftersom byggkostnaderna är lägre.

Skanska är minst lika stora i Nord- och Sydamerika som i Europa

Bolaget är mästare i att övertyga politiker och andra beslutsfattare om att de har den allra bästa kompetensen och att de har den senaste tekniken som möjliggör projektens verklighet och denna förmåga har de framgångsrikt fört med sig utomlands. Bussterminalen under Katarinaberget är ett praktexempel på det. Faktum är att deras ställning är så dominant att 
Kontraktet om Nya Karolinska är därför inget man lyfter ögonbrynen för inom allmänheten eftersom det är allmänt känt att Skanska alltid vinner stora uppdrag i Sverige. Hur det stod till med internationell upphandling är det dessvärre inte många som undrar!
Det finns flera aktörer inom EU som är ungefär lika stora som Skanska och som har samma spetskompetens men ingen av dem har satt sin fot inom svensk byggsektor. Här är en lista på de största byggbolagen i Europa efter deras omsättning: (tyvärr saknas det uppgifter för vissa bolag)
(Omsättning i miljarder dollar)

1. Vinci. Frankrike (52,4)
2. Skanska. Sverige (40,5)
3. ACS. Spanien (39,6)
4. Bouygues. Frankrike (34,4)
5. Hotchief. Tyskland (32,4)
6. Colas. Frankrike (30)
7. Eiffage. Frankrike
8. Amec. UK
9. Dragados. Spanien
10. Bovis Lend Lease. UK 

Listan bland de fyra största svenska byggbolagen är enligt följande:
(i miljoner Skr)

1. Skanska....... 140 000 (2013)
2. NCC...............  58 000
3. Peab.............  43 234
4. JM.................  12 627 

Frankrike dominerar europeiska byggsektorn men lyser med sin frånvaro i Sverige! De övriga svenska byggbolagens siffror fanns tyvärr inte med bland Sveriges 200 största företag! 

Enligt nättidningen "Byggcheferna" skrivs det så här om den svenska konkurrensen inom byggbranschen:


Varför ser man inga utländska aktörer bygga i Sverige?
När blir det konkurrens på riktigt i det här landet?

Apropå Skanska, här kan ni läsa om deras stororder i London Heron Tower som blev 230 meter och färdigställdes 2011! 

Det var allt för den här gången.

Oscar Freyre
2015-08-11
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...