tisdag 24 november 2015

Tågförbindelse till Helsingfors

Tågförbindelse till Helsingfors!
Kan det bli verklighet?
Bild: HBL.FI

Det har diskuterats förr men då har det gällt tågbro över Kvarken mellan Vaasa och Umeå men nu gäller detta Stockholm - Helsingfors!
Visionen diskuterades igår vid ett seminarium i Finlands ambassad. Avståndet mellan städerna är ca 40 mil men med ett Hyperloop beräknas resan ta knappt 2 timmar! Än så länge finns detta bara i ritstadiet och det är en företagare i Åland som lyfter fram detta som verklighet bara privata aktörer blir intresserade att delta i finansieringen.
Hyperloop är ett begrepp eller ett koncept för ett framtida färdmedel för både varor och människor. En Hyperloop består av ett rör med luft där lågt tryck kan göra att föremål kan färdas i över 1000 kilometer i timmen! Tunneln under Engelska kanalen är 39 kilometer lång, bara som jämförelse.
Ett Hyperloop-projekt håller just nu på att förverkligas i Californien och tåget ska testas under 2016.  Det borde vara ett intressant alternativ i snabbtågsdebatten, vid sidan om Maglev,även här i Sverige. Mellan dessa två destinationer, Helsingfors och Stockholm, bor det minst 4 miljoner människor och får man ryssarna med på detta kan linjen sträckas ända ut till St Petersburg!

Vill ni veta mer om Maglev-tåg i Sverige så klicka på denna länk: Handelskammaren


Oscar Freyre
2015-11-24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...