tisdag 1 december 2015

Manhattan?

Ser det här ut som Manhattan för dig?

Marievik enligt JM och holländska arkitektbyrån SeArch 

Än en gång visar media prov på fantasilös omdöme för projekt som vågar sticka ut! Gång på gång kör de det urvattnade och idéfattiga jämförelsen med Manhattan så fort det kommer upp höghusförslag. 
Jag som trodde att varenda svensk varit i Manhattan, vid det här laget, och sett hur det egentligen ser ut där, men uppenbarligen inte! Det handlar om urgamla jante-fasoner som lever sig kvar hos omoderna journalister som inte nöjer sig med att såga vågade förslag utan letar efter alla dess fel och brister i tron att finna läsare som uppskattar det. 
I det här fallet har media funnit de mest anspråkslösa och konservativa  stadsutvecklingsdebattörer, eller stadsbyggnadsexperter som de själva kallar sig, och fört deras visionslösa omdöme i rampljuset.  
En stadsbyggnadsexpert vid namn Alexander Ståhle kan knappast ha varit i området och ändå vågar denne påstå att Liljeholmen är perifert och ödsligt och att sådant skräp skulle aldrig accepteras i innerstan! Hur trovärdigtför stadsutvecklingsdebatten är en sådan person på en skala? Tidningen Mitt i, som ju alla känner till har de allra tråkigaste vinklarna i samhällsdebatten, skriver i sitt senaste nummer att byggnaderna väster om Södertäljevägen kommer att få skugga! Stackars människor säger jag bara. Likaså blir det för de stackars badande i Tantolunden mellan kl 17 och kl 19 under augusti månad när de skall ta sig ett kvällsdopp! Vidare skriver de att gestaltningen av husen måste granskas inför riksintresset för kulturmiljön??? Ska hela riket tycka till om gestaltningen? Eller ska den unika, för det är ju alltid unikt, kulturmiljön för området förstöras av nya bostäder på höga hus? 


En bearbetad bild som visar en överdimensionerad gestaltning av Marievikförslaget i tidningen Mitt i. Tidningen vill inte bara väcka debatt utan hoppas att det förskräcker det blåögda svenska folket från vågade visioner!

Tillbaka till Manhattan. Som alla vet så skulle detta lilla höghuskluster knappt synas bland New Yorks siluett men ändå fortsätter man att kalla sådana dylika projekt för Stockholms Manhattan! Varför är det så populärt att åka dit när media påstår att det är så hemskt fult? Är det för att de tror att Stockholmare är ett finare folk?

Nedan ett par bilder på projektet Marievik vars kritik borde egentligen fokuseras vid dess markplan då det ser en aning "antiurbant och förortsaktigt" ut! Projektet borde få en mer blandad användningsområde med både bostäder och arbetsplatser.Bilder: JM


Plankarta för området som sedan förra förslaget också fått fler byggentreprenörer! 

Avslutar med min egen visionsbild över området. Förslaget saknar ett mer urbant utseende med publika rum och gärna någon kulturell verksamhet såsom teater eller konsthall, varför inte en biograf? Hörnhuset önskar jag kunde få en mer ikoniskt utformning och gärna några våningar högre!
Eller varför inte så här:

Marievikstornet, som jag kallar den, skulle bli det landmärket staden behöver för att symbolisera att den växer. Ett mångfunktionellt hus med restaurang och TV-studios för talkshows högst upp och butiker i markplanets huskropp. Skyskrapan skulle ligga precis vid kajhörnan och spiran kan belysas med olika färger som de boende kan justera med hjälp av en app!


Oscar Freyre
2015-12-01Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...