söndag 29 maj 2016

Telefonplanstornet och Metronomen

Telefonplanstornet 
och 
Metronomen
(SSM, Timotejen 17)

Istället för Tellus tower 77 våningar blev det 12 våningar!


Byggbolaget SSM´s projekt Tellus tower blev som bekant flyttad till centrala Telefonplan efter att länsstyrelsen och försvaret tyckte att huset var för högt på den platsen! SSM fick ändra på ritningarna och omarbetningen resulterade i Metronomen. Det handlar om 173 bostadsrätter fördelade i två huskroppar varav den ena blir på 12 våningar. Säljstart idag! 

Bilder: SSM via Arkitekterna


Som i så många fall i Stockholm under modern tid så slutar exceptionella byggförslag i en liten tummetott!
Dock var det andra bullar förr i tiden!
När Ericssonfabriken i Telefonplan skulle utvidgas på 40-talet anlitades
arkitekten Ture Wennerholm som ritade ett 72 meter högt teletorn för att markera företagets stora internationella framgångar.
Tornet blev klart 1947 och var Stockholms högsta byggnad, förutom Stadshuset och några kyrkor, fram till att Skatteskrapan invigdes 1959! Vad tornet skulle ha för egentlig syfte nu är dolt i hemlighetsmakerier men många tror att försvaret har ett finger med i frågan. Detta kom i dager när Tellus tower fick på nöten av just försvarsmakten som ansåg deras radar bli störda av skyskrapan! Senare skyllde de dock på Bällsta radartorn. Tornet är, förutom vid entrén, stängt och hissen igenbommat sedan länge. Varför man inte skulle kunna använda de högsta våningarna till en publikt utsiktsplats med servering är därför ett kittlande tabuämne för de boende och studerande i området.
Nu för tiden lyses tornets fönster upp av en app som kan användas över hela världen. Systemet kallas Colour by numbers och är en ljusinstallation skapat av konstnären Erik Krikortz, ljusdesignern Loove Broms och arkitekten Milo Lavén. För tillfället är installationen avstängd på grund av stöld!


Gatuplan

Den igenbommade hissen från entréplanen 


Bilder: Oscar Freyre


Oscar freyre
2016-05-29


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...