lördag 1 oktober 2016

Center vill bygga 3500 i Marieberg

Centerpartiet vill bygga 3500 nya bostäder i Marieberg
samtidigt som de vill bevara Bromma flygplats!
Styckgjuteriet sedd från Lilla Essingen. Bild från SBK

I början på veckan kom det ett förslag från Centerpartiet om att bygga 3500 bostäder på Marieberg, att jämföra med de 1100 som staden presenterade 2012 och som redan då fick stark kritik.  Förslaget inberäknar också en ny dragning av tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Liljeholmen med en station i Marieberg. Denna nya tunnelbanelinje håller för övrigt staden på att förhandla fram med staten i den så kallade Sverigeförhandlingen. Linjens kostnad är beräknad till 12 miljarder kronor!
  Kritiken då kom från Luftfartsverket som tyckte att höghusen, som ej var högre än DN-skrapan, var för höga och att ytterligare projekteringar om höga hus i området skulle överklagas. Brommaflygets passager går nämligen förbi Marieberg och därmed skulle husen utgöra ett säkerhetshot. Centern är, liksom de övriga Allianspartierna, för att Bromma flygplats ska få vara kvar även efter avtalstiden 2038!
Hur har de då tänkt sig att 3500 bostäder ska få plats i denna lilla plätt om man inte bygger på höjden? Platsen har ansetts som lämpligt för just höga hus och att det snarare borde bli så att Bromma flygplats läggs ner och verksamheten fördelas till Arlanda och en ny flygplats i Södertörn! 
Det är sorgligt att se hur partimedlemmen Anders gått på myten om flygplatsens oumbärliga behov för svensk näringsliv! Det handlar om en missförstådd tro om att man kortar ner pendlingen till stan. Flygplatsens marknadsandel i Stockholm är bara några få procent av den totala och det är Braathens som sponsrar och massdesinformerar samhället! Det är inte värt de kaffepengarna som hindrar en rejäl stadsutveckling för Stockholm! Att värna om jobb skulle vara att anlägga ny flygplats söder om storstadsregionen och på så vis också få ner arbetspendlingen mellan norr och syd. Flygplatser har en benägenhet att dra till sig näringslivet, det vet all kloka affärsmän!

Centern borde göra upp med sig själv och ifrågasätta vad de egentligen prioriterar. Partiet har tidigare visat på stark engagemang för stadsutvecklingen i Stockholm men deras attityd om Bromma flyget måste ändå ses som en nagel i ögat! De skulle kunna gå med gott föredöme och få hundratusentals nya röster om de väljer bort flygplatsen! Nedan: bilder på det tidigare förslaget om Marieberg

Ripellino arkitekter

Bilder: SBK


 Som ni ser handlar det om ett väldigt litet område där en tredjedel utgörs av park. Man kan inte påstå att allt det ska få plats på parkeringsplatser och att bygga mitt på gatan, det är ren flum! För att få plats med 3500 bostäder där går det inte att frångå att bygga på höjden så jag hoppas att förslaget inte innehåller arton färgglada och likadana 16 våningshus á la miljonprogrammet från 60-talet! 
Gör rent hus med ert förflutna, Bromma flygplats är överreklamerat och börja om från rätt håll Centern!


Oscar Freyre
2016-10-01
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...