tisdag 8 november 2016

Saltsjöbadens Nya Centrum

Saltsjöbadens
Nya Centrum
Illustrationsskisser från Nacka kommun

Nacka kommun vann Yimbypriset förra året. Hur har kommunens ambitioner till en tätare stad fortgått sedan dess?
Nacka kommuns förslag till ett nytt centrum i Saltsjöbaden presenteras här och frågan är om detta räcker som bevis? 
Programsamråd har hållits under perioden 10 maj till 30 juni och beslut fattas innan årets slut.


Jag har tidigare denna höst lagt projektinlägg från Nacka kommun, bland annat Lugna gatan vid Nacka Forum och Jarlabergsvägen, och har varit positivt inställd till dessa två projekt.
Då det åter är dags att dela ut detta års Yimbypris ska vi ta oss an kommunens senaste storprojekt Saltsjöbadens Centrum med upp till 1500 nya bostäder.
Projektet är indelat i delområden:
* Centrum (750 bostäder)
* Vinterbrinksvägen (70 bostäder)
* Neglinge gärde (190 bostäder)
* Ljuskärrsberget (170 bostäder)
* Igelboda skola (250 bostäder)

Tidsplanen sträcker sig 15 till 20 år och indelas i 5 etapper. Om programsamrådet antas i år sker byggstart omkring årsskiftet 2018/ 2019. Nedan: Kartbilder, planidéer och lokaliseringOmrådet ser stort ut men tätheten är verkligen minimalistiskt. Husens höjd i centrum blir 6 till 8 våningar som högst och öppna kvarter förtar stadskvarterskänslan helt. Koncentreringen av folkflöden finns bara i centrumstråket och lämnar övriga området tomt så när som för de boende. Här finns det plats för ytterligare 1000 bostäder lätt!Nacka har dock fortfarande den rätta inställningen och visionen, det visar dessa textrader som finns i plansamrådsprogrammet:


Men något måste göras åt segregationen! Liksom Stockholm har sina klassbarriärer, såsom mellan Bredäng och Mälarhöjden, har Nacka sitt mellan Fisksätra och Saltsjöbaden (Gröna dalen). Det bästa är att bygga ihop dessa två enklaver och göra Saltsjöbadsleden mellan de till en vanlig gata!
 
För att återgå till Yimbypriset, som ligger nu under sina sista skälvande röstningsdagar, har både Järfälla kommun och Sundbyberg de kriterier och ambitioner som fick Nacka det åtråvärda priset förra året. 
Den elfte november får vi veta!


Oscar Freyre
2016-11-08
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...