tisdag 20 december 2016

Bantad Södra Värtan

Oroväckande utveckling
i Södra Värtan!
Senaste planbilden för Södra Värtan. Illustration från AIX Arkitekter

De nya illustrationerna på stora stadsdelsomvandlingen av Södra Värtan
(Södra Värtahamnen och Valparaiso) visar på en rejäl nedbantning av antalet nya bostäder! Staden räknar nu med endast 1900 nya bostäder på en plats som skulle attrahera hur många människor som helst! De kallar den tät, förvisso tätare än Norra Djurgårdsstaden, men närheten till vattnet borde bidra till ännu större täthet. Åtminstone 3000 till 3500 bostäder skulle lätt kunna få plats på dessa 18 kvarter! 
Längs med den nya strandvägen (boulevarden som staden kallar) kunde högre byggnader med blandad bebyggelse och gatuplan fyllt med hög publikt ändamål finns till. Nu är det istället bestämt att inget hus får vara högre än 25 våningar vilket man syftar på Pirhuset (invid Hotell Ariadne).
Om det är för Fortums skorstenar som stoppar höjden har staden verkligen fått en bromskloss som kommer få långt djupare konsekvenser för framtida stadsplanering än man anat! 
Jag lägger nu ut flera av de renderingar som publicerats genom åren om denna mycket omstridda plats så att ni ser hur utvecklingen skalats av mer och mer.


På den gamla visionsbilden från Stockholm vision 2030 tyckte till och med Skönhetsrådet att det var en utmärkt plats att bygga högt på!
Ändå visar bilden en nedbantad version av originalet.


Här släppte arkitektbyrån JUUL/FROST loss 2013!


Här med men denna gång från 3XN och Land.


Sen började man dra åt svångremmen riktigt ordentligt. AIX arkitekter från förra året. Vad är det som har hänt? Varför vågar man inte tänja på visionerna som den tidigare Alliansmandatet hade på deras översiktsplan Promenadstaden? 

Istället för att utnyttja vattnets närhet mer optimalt och bjuda på en riktig fin stadssiluett åt våra havsresenärer, såsom mitt omgjorda förslag här nedan!
Något i stil med det här fast med mer liv på strandboulevarden borde staden få bjuda sina medborgare på tycker man! 
Bild: Oscar Freyre fritt photoshopad från AIX arkitekter.

Oscar Freyre
2016-12-20
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...