tisdag 6 juni 2017

Gasklockans nya design

Gasklockans nya design
Det stubbade höghuset Gasklocka 4 i Hjorthagen har fått omgjord design!
Herzog & De Meuron

Arkitekterna bakom höghusprojektet Gasklockan, det schweiziska Herzog & De Meuron, har ännu en gång fått rita om byggnaden och skalat ned den till en stubbvariant av dess forna glans. Huset som från början skulle vara hela 170 meter högt kapades först ned till 140 meter men ogillades av Mark- och miljööverdomstolen som bestämde att det högst fick bli 90 meter högt. Det 29 våningar höga huset ska ha förskola och kommersiella lokaler i bottenplanet men inget kulturellt inslag, vilket hade gjort det relevant till både sitt solitära ensamhet och satsningen på platsens kulturella image! Vilka fler än de boende kommer att känna sig välkomna dit? 


Bilder: Oscar Properties

Redan i vintras presenterade byggherren några proto-modeller av den kapade designen. Dock återstår frågan hur högt huset kommer bli?
Enligt planritningarna från SBK står det att totalhöjden (nivå över nollplanet) är 114,5 m men högsta byggnadshöjd 110,6 m. Platsens höjd, där huset ska stå, ligger på 19,4 m och därmed skulle totalhöjden snarare vara 129,9 meter över nollplanet eller havsytan om man så vill!


Av döma av själva designen på huset så undrar jag om inte de flesta boende i huset kommer ha utsikt mot varandra istället för mot staden? Den märkliga utformningen gör att de flesta av fönstren vetter mot varandra! 
Det befintliga gasklockan kommer börja rivas i höst och huset kan börja byggas efter massiva saneringsarbeten i början av 2018 för att sedan stå klart någon gång under år 2020.


Oscar Freyre
2017-06-06 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...