torsdag 21 februari 2019

Så groteskt tråkigt!

Det här är så groteskt tråkigt att det borde vara förbjudet att få bygga så!

"Liljeholmsblick" -ja så kallar Besqab sin nya bostadsförort på Nybohovsbacken, en sovstad bara några hundra meter från Södermalm! Byggbolaget är en av få som hittills klarat sig bra igenom den rådande byggkrisen med svagare efterfrågan på bostadsrätter.  Kanske inte så konstigt då man bara fokuserat på mediokra bostäder åt barnfamiljer. Projektet, som delas med Svenska bostäder, är snart färdigt och kommer hysa sammanlagt 180 bostäder och en förskola. Det byggbolagen totalt ignorerat är gaturummet! Man undrar med fasa hur de tänkt här?
Längs med denna 400 meter långa backe finner man inte en enda bottenvåning med publikt ändamål, alltså inte ett tillstymmelse till att liva upp gatumiljön överhuvudtaget! Här har arkitekterna, om det ens fanns det, har nöjt sig att folket här ska bara laga mat, skita och sova och vill de handla så får de banne mig traska ner till gallerian. Det är ju känt sen länge att bergsbyn Nybohov varit en isolerad enklav dit man aldrig tar sig om man inte känner någon där. Till detta bygger man nu en lika sorglig sovförort vars gestaltning av fastigheterna fokuseras på utsikten så att de boende vänder ryggen till den intetsägande gatan och de få flanörerna som passerar. 
"Det här är en bostadsområde, här skiter vi i resten av staden, punkt slut!"

Här är ett par sköna bilder av det genomtrista projektets gaturum:
     
Charmerande vackert? Eller trist och antiurbant?

På byggbolagets hemsida står det att läsa: "Här bor du nära till alla kommunikationer såsom tunnelbana, tvärbana, buss och cykelbanor. Runt hörnet finns skola, dagis och all service i form av butiker och restauranger"! Som tur är så har andra brytt sig om att bygga det folk vill ha, närhet till all sorts service!

En huvudanledning till att det blir så här är den suddiga paragrafen om fastighetsindelning som finns i PBL. Den otydliga texten tolkas som att en och samma byggherre kan projektera och bygga en hel stadsdel om ingen protesterar! Så har det hänt med hela Liljeholmskajen, det stora området öster om Södertäljevägen. Där härskar byggbolaget JM som med ensamrätt till utformningen av hela stadsdelen gjort Sjöviksbacken till en plågsam uppförsbacke utan ett enda ställe där man kan ta något att dricka eller förtära! Jag tror att man kan klippa sig där i mitten av backen som annars är en 600 meter lång sovgata utan dess like!
Det borde vara förbjudet att bygga så här!


Sjöviksbacken. Bild från Eniro kartor

Vare sig det är otydligt i plan- och bygglagens paragrafer så borde byggbolagen få större ansvar när det gäller det publika rummets roll för människorna som bor i staden. Lönsamheten får inte förblindas med stadsmedborgarnas bekostnad. En stad ska inte bara tillföra boende utan gatuliv, den ska inkludera arbete som både synkroniserar med socialt beteende och kommunikation och som alstrar nya möjligheter för tillväxt. Ett politisk åläggande mot de stadsplaneansvariga vore helt rätt och något som alla i staden skulle gynnas av!


Oscar Freyre
2019-02-21  


4 kommentarer:

 1. Det är planhandläggarna, och i förlängning Stockholmspolitikernas fel. De borde har gjort en bättre detaljplan. Sedan måste ju inte en gata ha verksamheter i bottenvåning för att vara en fungerande stadsgata. Det finns massor av gator i innerstad som bara har några enstaka lokaler. Utformning spelar mycket roll, inte bara funktion.

  SvaraRadera
 2. De gatorna i innerstan du ämnar är inte 400 meter långa uppförsbackar som bara leder till ännu en sovstad! Jag skulle vilja säga att det krävs både och faktiskt. Arkitekturen spelar stor roll men även gatumiljön. Javisst är det staden som är boven i dramat här. De hade redan från scratch antagit ett lågexploaterat initiativ som naturligt nog inte gav plats för större näringsunderlag. Detta för att inte störa utsikten för befintliga hus i området. Om man har denna attityd så kan man inte bygga stad! Fortsätter man med detta urholkas det lokala näringslivet till förmån för etablerade kedjor inom gallerior och det är en hemsk framtidsscenario! OF

  SvaraRadera
 3. Området omkring är så brutalt fult att arkitekten kanske kände sig tvingad att skapa just en intetsägande miljö för barnfamiljer precis som de vackra grå husen som byggdes i slutet på femtiotalet/ början på sextiotalet med samma syfte. Att förvara populationen i grå baracker.

  SvaraRadera
 4. Dessutom är det väldigt tydligt att bostadsområden i Stockholm enbart består av geometriska figurer utan innehåll i övrigt. När de presenteras ofta i kombination med med idylliska bilder med mycket folk och ett helt onaturligt ljus :)

  SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...