fredag 13 mars 2020

3D-staden Vinga

3D-staden 
VingaStaden Vinga är en 3D-modell gjord i Google SketchUp. Originalet till motivet är en akrylmålning som jag målade under januari 2020 och som nu ligger som grundbild till själva 3D-modellen. Målningen kan ni se längst ned på denna sida.
Tanken med detta inlägg är att exemplifiera en vision om hur en stad, som i mitt tycke, skulle vara en förebild för framtida stadsplanering! En stad som är tätt och blandad, med avseende till både arkitektoniskt som strukturellt innehåll. 
En stad där alla kan trivas, arbeta och nyttja av all man behöver under sina vardagliga och lediga stunder i livet! 

Vinga har karaktär av ett finansiellt centrum, en kulturellt berikad handelscentra och populär semesterort. Den konstgjorda ön har förbindelse med fastlandet via en hängbro med bilkörfält samt gång- och cykelleder. En järnväg knyter även ihop staden med fastlandet via en tunnel under sundet och har slutterminal vid stadens kärna. 95% av den skissade stadsstrukturen består av slutna kvarter och resten är halvslutna samt inslag av stora villor och radhus. En proportionell stor hamn, mestadels containerhamn och kryssningsterminaler, hör till de större arbetsgivarna men de allra flesta livnär sig av den finansiella sektorn och av de mångsidiga kulturella verksamheterna som staden inhyser. Där finns det även stora konsthallar och institutioner, teatrar, konserthallar och enorma mässhallar. Ett universitet och en konsthögskola finns vid de östra stadsdelarna men stadens skyline domineras av höga hotell- och bankkomplex!
Breda sandstränder omger hela ön och strandlivets nöjesaktiva population håller stånd långt in på morgnarna! En riktig levande stad för alla! 
Här följer några bilder från 3D-modellen:

 Vingas skyline sedd från väster. De högsta skyskraporna når en höjd av strax över 300 m.
Nu måste inte en förebild till stad prompt ligga på en konstgjord ö i havet men innehållet är det viktiga att ta med för att en hållbar stad, i ordets verkliga benämning, ska hålla!

Nedan; målningen Vinga (som ska ställas ut till min separatutställning "Staden" på Galleri HG Österlånggatan 29 den 17 till 19 april 2020)
Oscar Freyre
2020-03-13
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...