tisdag 24 mars 2020

Östra Hagastaden

Nya illustrationer för
Östra Hagastaden
Visionsbild för Östra Hagastaden framtagen av White Arkitekter och Stockholms stad.

Stockholms stad har tillsammans med flera arkitektbyrå och fastighetsbolag tagit fram nya läckra visionsbilder för den östra delen av Hagastaden. Av bilderna av döma finns det några läckerheter men också mycket besvikelse!
Det här är bland de sista stora stadsdelsprojekten för denna byggboom, de andra är Norra Djurgårdsstaden, Marievik, Marieberg, Västra Hammarby sjöstad, Alvik och Stadshagen. Vi har sett Värtahamnens urusla exploateringsgrad som jag hoppades skulle kompenseras med denna del av Hagastaden men så blir det inte, tyvärr! Man fortsätter att dutta och Stockholm verkar allt mer se sitt stadsutvecklingsöde som rikets motor bortsprunget av Göteborg inom en 30-årsperiod.
Här är illustrationerna:

Bland de bättre överraskningarna är denna illustration från 
Kjellander-Sjöberg-Humlegården. Riktigt läckert med stark storstadskänsla! Den bästa designen av alla hus i Hagastaden vill jag påstå, återstår dock att se när det är färdigbyggt! 



 Jag gillar dessa bågformade portar mot gatuplanet. Wingårdhs-HSB


 Bild: Wingårdhs + HSB

 HSB backade i höjd från sitt första förslag. Det här huset får bara 21 våningar mot tidigare 32 och blir knappt synlig från motorvägen. Bild: Dinell-Johansson + HSB


 Det är det här man möter när man kommer ända från flygplatsen, ett tillinte-sägande hörnhöghus! Ljungberg-Stenberg


Det här är hur tråkigt som helst! Ska man bygga ett hörnhus på strategisk plats kan man man ta i bättre, minst 10 våningar till! Arkitema + SISAB 


 Hagaparken. 3XN + AtriumLjungberg 


 AIX, MIR och NCC (tror det blir NCC´s nya huvudkontor)


 Vy mot Norrtull. White Arkitekter + Stockholms stad


 Tullhusen. White + Stockholms stad


 Torget. White + Stockholms stad


 White Arkitekter + Stockholms stad


Korsningen St Eriksgatan Norra stationsgatan. White - Stockholms stad.


Dessa enorma huskroppar längst ner i bild hade kunnat delas av i mindre och betydligt högre delar. Det skulle rama in stadsdelen samtidigt som utgöra en läckrare port in till staden! White Arkitekter och Stockholms stad.


Stockholms stads kartskiss för placering av illustrationerna


Som sagt, några klart godkända utformningar men många andra bilder var inte ens värda att visa upp. Det såg ut som vilka illustrationer av hus i park från vilken förort som helst. HSB-huset är en stor besvikelse. Här hade man kunnat ta i mycket mer, med tanke på Turning Torso i Malmö, men fegade tyvärr ut. Luftrummet blev upptaget av Norra tornen så det hade inte varit ett bekymmer. På andra håll närmare där motorvägen låg kunde man också klämma ett par riktigt höga höghus istället blev det brutalt stora huskroppar a lá NKS.
Den som väntar på nått gott får vänta alldeles för länge så länge man bor i denna stad.


Oscar Freyre
2020-03-24






  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...