söndag 17 april 2016

Vad händer om Stockholms tillväxt minskar?

En viss avmattning
av befolkningstillväxt sker just nu!
Vad beror den på?
Är den tillfällig?
Jag har fortsatt prognosen från Stockholms stads beräkningar från mars 2014
Diagrammet är turligt nog något missvisande då den bara tar upp inflyttningen. Inflyttningen har dock mattats av men födelsetalet fortsätter att vara stort!

Vissa tidningar har gått ut med att myten att Stockholm växer med två busslaster per dag skulle vara falskt. Det har nu korrigerats då de räknade bara med inflyttningen som faktiskt har mattats av det senaste året. Däremot är födelsetalet fortsatt stort, bland den absoluta toppen i riket, och det är i lika hög betydelse eftersom de nya medborgarna är en del av stadens framtid! Att skriva sånt här förvriden statistik ämnar bara att gynna den byggnegativa delen av stadsbefolkningen, de som tycker att staden är färdigväxt! Detta i sin tur ökar motsättningarna och polariserar samhället i ett probyggs- och en antibyggsaktiv uppdelning, alltså de som värnar om sina kommande generationer och bostadsegoisterna som inte bryr sig. 
Många instanser från näringslivet har dock varnat för att avmattningen av inflyttningen från landet beror just på de urusla förhållandena i att hitta studentlägenheter och hyreslägenheter för företagens anställda som inte vill köpa bostadsrätter i staden då de är projekt- eller korttidsanställda! Den gigantiska bostadsköns rykte är inte heller särskilt lockande för de från andra städer i landet som vill arbeta i Stockholm och stanna kvar i staden!



Det riktiga nettotalet för Stockholms befolkningsökning enligt Patrik Höstmad från Yimby Göteborg. Det här visar istället 2,7 busslaster per dag!

Mer om detta kan ni läsa i SVT's artikel:
Avmattning i Stockholm

Vi får hoppas att denna vändning är tillfälligt och att de ansvariga tar sig i kragen och ser till att bygga innan vändningen får fart och det blir svårt att stoppa den! For om det fortsätter så här så finns det beräkningar som visar att både Göteborg och Malmö skulle kunna gå om huvudstaden till 2040! 

Oscar Freyre
2016-04-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...