Konstruktiva lösningar

Konstruktiva lösningar
mina egna konstruktiva förslag 
till en förbättring av Stockholms stadsutveckling!
Förslag till ny kryssningshamn på Loudden 

Jag har filat på några idéer på hur Stockholm skulle kunna lösa sin stadsutveckling på ett mycket konstruktivt sätt. Jag har särskilt två stora projektförslag, och några mindre, som jag hoppas kan bli bönhörda av ansvariga politiker och myndigheter.
Det finns också en Facebooksgrupp som heter:

Det ena förslaget rör Bromma flygplats och vad dess nedläggning skulle ge Södertörn stora chanser att kunna utvecklas i rätt riktning och som i sin tur kan leda till minskning av den oändliga arbetspendlingsproblematiken mellan syd och nord! Projektet innefattar därmed en ny flygplats i Södertörn. Jag kallar projektförslaget för: "Södertörnslyftet"

Det andra förslaget berör en rejäl omstrukturering av Stockholms hamnar med kryssning- och färjetrafiken. Kärnan i det förslaget är en broförbindelse med kollektivtrafik mellan Nacka och Djurgården som i sin tur kan leda till att all färje- och kryssningstrafik leds till en ny hamn vid Loudden. Förslaget skulle kunna göra Stadsgården till en blomstrande småbåt-/skärgårdshamn kantad med restauranger, caféer och museer. Effekten av det leder till en förlängning av Tvärbanan som då kopplas ihop med Solna grenen och blir "Ringlinjen". Jag kallar det projektet för: "Österbron"

Dessa tre stora projektförslag kan ni följa via dessa två länkar här nedan:


Södertörnslyftet del 1

Nya Stockholmsmässan
"Södertörnsmässan"
Konferens-, sport-/idrott- och utställningscenter 
(Stockholm )
2017-10-24 omredigerat 2017-11-16
En vision för att bevara och utveckla Stockholmsmässan i Älvsjö!
Det är ett visionsprojekt om ett nytt idrott- och utställningscenter i Södertörn. Man utnyttjar höjden för att få loss mark till bostäder och annat!*************************

Ringlinjen
Ringlinjen är efterföljden av ett antaget broalternativ för Östlig förbindelse. Tvärbanans förlängning från Sickla station, via Österbron, Ropsten, Universitet, Bergshamra, Arenastaden/Frösunda till Solna station. Se kartan nedan:
Ringlinjens kompletterande del kallar jag för Tvärbanans östra gren, som syns i rött och med de stationer som den bör ha. 
Tyvärr syns inte stationerna i Nacka och östra Djurgården riktigt men dessa är: Sickla station - Nacka Centrum, Nacka strand/ Oljeberget, Kaknäs och Lindarängen.  


**********************************Projektförslaget Österbron lanserades på måndagskvällen den 6 juni 2016. 
Med Mikael Grahns illustrationer och hans tekniska kunskap samt Yimbys nätverkande har förslaget nått ut till en stor del av befolkningen i Stockholms län via nätpressen! Här är några av nättidningarna som publicerat vårt förslag:DN Sthlm (Dagens Viktor) lördagen 11 juni 2016


Nu väntar jag svar från de ansvariga politikerna för att se deras reaktioner och chanserna till att detta projekt kan bli av!

Här på Yimbys hemsida kan ni läsa mer om själva hängbron som är en del av hela förslaget. Det finns också en Fb-grupp som heter Österbron


****************


(O.b.s Projektförslaget Södertörnslyftet kommer mot slutet av våren 2017.)


**********************************   


De mindre projektförslagen:

De mindre projektförslagen handlar om antingen tillägg i enstaka projekt som är på gång eller förslag på vad som skulle kunna byggas på specifika platser. Här nedan kommer några exempel:


1. Marievikstornet

Marievikstornet är ett motförslag till ett av de illustrationer som JM´s arkitekttävling, som vanns av SeArch architects, och presenterades i början av 2015. Mitt konkreta byggförslag handlar om ett av komplexen, det som står vid kajhörnan (Marieviksudde), och ligger mycket strategiskt till. Där har jag designat en mångfunktionell skyskrapa som skulle kunna ge Stockholm en ny ikon med starkt symboliskt värde.  
Huskroppen innehåller hotell, kontor och bostäder samt publika rum mot gatuplanet och högst upp. Uppe på toppen tänkte jag det skulle kunna innehålla tv-lokaler med talkshows så att man får en vacker panoramavy över Stockholms skyline.
 Ovan: Mitt förslag Marievikstornet på plats (Skall ses som en idé och alltså inte nödvändigtvis som ett färdigskalat förslag!)

 SeArchs Architects


Det senaste versionen är på 150 m (164 med masten)


 Den aktuella platsen. Foto: BJÖRNBILD


*******************************


2. Ericsson Kista
Ny skyskrapa för Ericsson
(330 meter högt, högst i EU!)


Ericsson har sedan 70-talet etablerat sig i Kista och nu är det dags att bygga för framtiden genom ett nytt huvudkontor: Ericsson Center Kista.
Skyskrapeförslaget är 330 meter inklusive masten, som kan ersätta Bällsta radartorn, och innehålla konferenssal, skybar och två restauranger. Ett nytt landmärke som faktiskt skulle kunna synas från stadskärnan!

***********************


2017-01-15
Top One Residential Tower

Länge har jag eftersökt ett landmärke söder om stan som man dessutom skulle kunna få se den uppenbaras från ena änden av en lång gata. I detta fall vill jag placera denna toppiga skyskrapa "Top One Residential Tower" vid korsningen Enskedevägen-Nynäsvägen, alltså strax söder Tele 2 Arena och Globen. Med en marknivå på 28 meter över nollplanet och med 185 meter till spirans topp kommer den då bli synlig från större delen av staden och särskilt när man kommer Nynäsvägen söderifrån och från Götgatsbacken. Jag saknar en läcker nattbelyst skyskrapa i Stockholm också och denna skulle kunna ge staden en internationell storstadslook!


Top One ska vara utrustad som en mångfunktionell skyskrapa med bostäder, kontor, butiker, restaurang (bottenplanet) och showrooms de sista fyra våningarna. Med showrooms menar jag lokaler som ett driftig eventbolag skulle kunna hyra ut för exempelvis: Tv-shower, talkshows, debattprogram, utställningar och workshops. Bostäderna ska vara fördelade på 40% ettor, 40% tvåor och 20% treor och varje plan ha två gemensamma samlingsrum med en stor oval fönsterbåge som släpper in mycket ljus som kan lämpa sig för växtodling. Spiran är till just för tv-sändningar. 

Kan ni tänka er denna vy på natten?


Placeringen på skyskrapan sedd från Södermalm, jag lånade White arkitekters bild för att ge en bra uppfattning om husets placering!
Nedan har ni en karta som pekar på exakt placering:Inspiration till denna byggnad fick jag av en skyskrapa i staden Guangzhou (södra Kina) där originalet "The pineapple" är 311 meter hög! Det jag fastnade för, förutom designen, var dess nattbelysning som skulle vara ett läckert inslag i vår nordliga huvudstad!
The pineapple, Guangzhou


**********************

Oscar Freyre
2016-05-16

2 kommentarer:

  1. Intressant. Vackra bidrag, skyskraporna. Dra lärdom arkitekter, hoppas jag.

    SvaraRadera
  2. Tack Erik, vore kul om de kunde bidra till inspiration!

    SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...