Världens skylines

Världens Skylines
En sida om världens vackraste skylines!


Städer är människans största avtryck i universum!
En snygg skyline är kännetecknet för en attraktiv och spännande världsmetropol! Allt sedan hissens tekniska faciliteter gjorde det möjligt för oss att bygga på höjden har storstäderna som anammat denna framgångsrika metod vuxit sig till stora turistattraktioner. 
För många av dessa städer har platsbrist och dyr mark lett till höga lösningar vars täthetseffekt faktiskt också är mer miljövänligare än de utglesa varianterna. Skyskrapor har också varit utmaningar som lett till många andra tekniska och estetiska lösningar som dessutom inte bara lett arkitekturens utveckling utan också infrastrukturens samt människans sociala struktur. Det symboliserar framsteg, framtidshopp och ekonomisk välmående (kanske inte ekonomisk rättvisa dock tyvärr). Inte att undra på att de flesta tv-reklamen har en snygg skyline som bakgrund! 
Tyvärr har denna attityd inte uppmärksammats av de som bor i städer som saknar höga byggnader eller haft tradition av att bygga högt. Där är motståndet mot höga byggnader stort eftersom deras ovana till förändringar är starkt rotat i förfädernas attityder som grundar sig på att inget får sticka ut. Detta trånga synsätt gäller i många europeiska städer men i synnerhet i Norden eftersom man där tror fortfarande att det finns så gott om plats för att glesa ut staden när den växer!

Den här sidan är dedikerad åt de vackraste skylinen, som tack och lov förgyller våra städer i andra delar av den stora världen. Sett ur mitt perspektiv och min avsaknad av en sådan dylikt i vår stad eller i väntan på en framtida skyline får jag avnjuta av andra städers. Men ni läsare får gärna dela med er, komma med tips och fakta eller kommentera dessa bilders skönhet!


Adrian Smith, arkitekten bakom världens nu två högsta skyskrapor, står nedanför en av Shanghais stolthet Jin Mao tower!

Ur Wikipedia 2015


Städernas skyline och arkitektur ordnar jag upp under kontinenter för sig, gradering och (invånarantal inom storstadsområdet enligt Wikipedia): 

Skyline-betyg-gradering:
  + = ok skyline, ++ = snygg skyline, 
+++ = imponerande skyline, ++++ = världsklass!Europa


Europeiska städer har varit duktiga i att bevara äldre arkitektur och stoltserar gärna med sina "gamla stan-distrikter" då de är stora turistattraktioner! Det är förståeligt att man inte bygger högt bland dessa vackra gamla kvarter. Lösningen har varit att man bygger på ny mark alldeles vid utkanten av stadskärnan, exempelvis La Defence och Docklands. Stockholm verkar följa efter, även om det tar en hiskelig tid. Kista är på god väg att bli en sådan höghus-kluster-distrikt dock lär det ta några decennier innan turisterna lär höja på sina ögonbryn!


London:
+++
(13, 7 milj)
Världsmetropolen London har sin Docklands som sitt höghuskluster, även om man på senare tid börjat bygga högt närmare stadskärnan. 
The Shard leder skyskrapetoppen inom EU med sina 310 meter!Paris:
+++
(12 milj)
Den andra europeiska världsmetropolen Paris har haft starka restriktioner för höga byggnader inom den gamla stadskärnan. Därför började man på 60-70-talen bygga på höjden på ett område strax väster om stadskärnan. Området kallas för La Defence och delas av tre kommuner. Paris har också sitt Eiffeltorn vars arkitektur var banbrytande i både form och höjd!Moskva:
+++
(11,5 milj)
Moskvas finanscentrum håller på att få ett imponerande skyline kluster!


Frankfurt:
+++
(4 milj inv)
Madrid:
++
(6,2 milj)

Rotterdam:
++
(1,2 milj inv)
Rotterdam är Europas hamn och faktiskt världens näst största hamn efter Shanghais! Stadens siluett växer därför med sin hamns betydelse för sin del av världen och jag tror att staden kommer inom kort att ha kontinentens läckraste skyline!
Istanbul:
Milano:
++
(1,4 milj inv)Warzawa:
++
(1,8 milj inv)Kiev:Wien:

++
(2,3 milj inv)
Berlin:
+
(3,5 milj inv)

Stockholm:
*********************************************************AsienHong Kong:
++++
(7,3 milj inv)


Hong Kong har Asiens vackraste skyline. En skyline som de har byggt på ända sedan andra världskrigets dagar och är därmed också kontinentens äldsta! Hong Kong delar första platsen med New York om världens mäktigaste skyline!
Shanghai:
++++
(18,7 milj inv)


Singapore:
++++
(6 milj inv)
Singapore är en av mina favoritstäder!Dubai:
++++
(1,6 milj inv)
Kuala Lumpur:
+++
(1,7 milj inv)Seoul:


Busan:Bangkok:
+++
(14,6 milj inv)
Jakarta:
+++
(32 milj inv)


Wuhan:


Tokyo:


Shenzen:


Doha:


Incheon:Manila/Makati:
++
(11,5 milj inv)Peking:


Mombay:


Baku:


Kuwait city:


Abhu Dabhi:


Riyadh:


Tianjin:Mecca:Tel Aviv:Teheran:Beirut:Ankara:
******************************* Oceanien

Melbourne:
++
(4 milj inv)
Sydney:


Auckland:


Golden coast:


Perth:


Brisbane:
*************************************** 
Afrika


Kairo:


Nairobi:


Kapstaden:


Johannesburg:


Casablanca:
********************************** 
Nordamerika

New York:
++++
(19 milj)Chicago:Toronto:
+++
(5,6 milj inv)


San Francisco:


Miami:


Dallas:


Los Angeles:Boston:Houston:Vancouver:
++
(2,3 milj inv)


Seattle:************************************* 
Latinamerika

Mexico City:
++
(20 milj inv)

Panama City:
+++
(1,4 milj inv)Rio de Janeiro:
++
(11,7 milj inv)
Santiago:Buenos Aires:Sao Paulo:
++
(19.7 milj)Lima:
+
(8,5 milj)

Bogota:


Caracas:


La Paz:


Medellin:


Guayaquil:

(sidan är just påbörjad, bilder och listor är på gång)

Oscar Freyre
2015-08-18

2 kommentarer:

  1. Mycket vackra foton! Jag är också en person som fascineras utav modern stadsarkitektur och som älskar skyskrapor! Gillar att resa och sista resan gick till Hong Kong och Macau. Underbara städer med helhäftig arkitektur. Min favoritstad hittills tror jag är Singapore. Var där förra året och baxnade av skönheten! Dallas och Atlanta är städer med vacker skyline, men dessvärre tråkiga, liksom de flesta amerikanska städer. Deras Downtown är ofta helt stendöda pga att all handel har flyttat ut till köpcentrumen i förorterna. Men jag är glad över att ha varit där! Min nästa resa går troligtvis till Toronto.

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra Peter! Jag håller med dig om de amerikanska städernas stadskärnor. Miami downtown var rena besvikelsen, helt dött! Tur att vi bodde i Miami beach, där var det livat men något neddekat! New York sticker dock fortfarande ut men det är i Asien som de allra läckraste skylinen finns och där är citykärnorna fullt av liv och rörelse! I Europa är det Frankfurt som imponerar, vacker kluster och intressant arkitektur. :-)

    SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...