Södertörnsmässan

Södertörnsmässan
Ett förslag som skulle kunna göra Älvsjö till Södertörns pärla!
Södertörnsmässan (en ny Stockholmsmässa ++) Illustrationen ovan visar en oval huskropp som mäter 120 X 110 meter ståendes på en 20 meter högt sockel med över 10 000 m2 utställningsyta samt logistik.

Södertörnsmässan är en multifunktionell kultur-, konferens och utställningsmässa samt idrott- och sportanläggning i en och samma byggnad! En ny Stockholmsmässa som tar tillvara på utställningsytorna genom att bygga verksamheten på höjden. På så sätt frigörs enorma ytor i markplan som istället kan omvandla området till en tät, urbant och livfull stadsdel med både kontor, bostäder och affärer. 
Det strategiska läget med pendeltåg, kommande tunnelbanelinje och Spårväg syd gör platsen till en av landets mest attraktiva för nyetablering av näringsliv och upplevelseindustrin. 
Byggnaden innehåller 18 våningar utställningsytor, konferenslokaler, konsthallar, showrooms, bibliotek, shopping, restauranger, pubar och skybar, musik-replokaler, gymnastik- och danssalar samt pingishall och ishall för konståkning bland mycket annat! (se bild nedan)
Parkering i tre plan med plats för 2000 bilar samt turistbussparkering.
  Illustration som visar våningsplanen och beskrivning av dess verksamhet.
Våning: 1, Entre´(norra och södra), varuingång, caféer, barer, utställningshall och butiker. 2, varudistribution, lager, forts på utställningshall. Dessa två våningar är sockeln och utgör Grundmässan (13 meters takhöjd). 
3, ishall för konståkning och ishockey med liten läktare. 4, gymnastik och danssporthall.  5, innebandy och pingishall. Dessa tre våningars verksamhet skiftar beroende på schemat. 
6, 3D-printhouse. 
7, restauranger, lounger, barer och shopping. Detta är mittvåningen med de stora panoramafönstren, kan användas som festvåning.
8. Modeshows och catwalks. 9, musik, replokaler och inspelningsrum.
10, kontor, kontorsrums för uthyrning. 11, mindre konsthallar. 
12, större konsthallar. 13. konferenssalar. 14, Bibliotek. 15, teknik-kontrollrum för tv, radio, podcast. 16, Tv-shows (talkshows) broadcast. 17, cafe´, lounge. 18, skybar med panoramafönster. 
Bilden ovan visar sockeln med entréplan mot söder. Byggnaden har även entré mot norr samt en garageport med en lastningsramp.

Kartan här nedan visar de stora ytorna som frigörs när Stockholmsmässan parkeringsområde försvinner helt!


Södertörnsmässan kan också kompletteras med en simhall intill, se plankartan nedan:


En ny stadsdel kan bli till när den utglesade mässhallen och parkeringsområdet försvinner!


Eniros områdeskarta som visar de gigantiska ytorna centralt och strategiskt belägna som går till spillo för främjandet av en utveckling för hela Stockholmsregionen!En jämförelse i storlek mellan den nya mässan och Rica Talk hotell! O.b.s, gammal ouppdaterad bild! (kommer en ny inom kort)

Källan till denna idé fick jag då jag läste artikeln, från lokalpressen hösten 2017, då Stockholmsmässans vd hotade med att flytta till Norrort då det skulle vara mer fördelaktigt att driva mässan närmare Arlanda. Jag tycker att "mässan" som fenomen är en del av Älvsjös själ och bör vara kvar men med en ny utveckling som uppdaterats till våra dagars behov och intressen! Detta bör uppmuntra Södertörn och göra regionen mer attraktiv då nya jobb kan skapas här istället för att bara öka på arbetspendlingen från söder till norr. Det är dags att göra Söderort till södertörninvånarnas arbetsplats och inte bara deras sovplats! Om du tycker att detta förslag är intressant kan du gärna kontakta mig för vidare konsultation och samarbete!

Oscar Freyre
2018-03-14    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...