Miami & Miami Beach

Miami
&
Miami Beach
Foto: Bobdream2 (Skyscrapercity)

Jag besökte Florida nu under jul- och nyårsuppehållet och passade på att skaffa lite information om dessa två läckra städer. Nu kanske inte städerna hör till mina absoluta favoriter men de är väl värda att omnämnas!

Fakta 
Klass*: C++3 och D+2
Invånarantal: Miami: 0,6 milj  Miami Beach 90 000 (hela storstadsområdet Miami, Miami Beach och Fort Lauderdale har över 5 milj inv)
Grundad: Miami; år 1825  Miami Beach; år 1912
Internationell flygplats: MIA 35 milj pass (näst störst i USA!)  (*=se min stadsklassificering)

Hamninloppet vid Miami Beach

Miami har en av USAs viktigaste hamnar och staden genomkorsas av ett virrvarr av motorvägar och kanaler. Staden har ett par förarlösa sky-trains- banor som går runt själva innerstan annars består stadens kollektivtrafik av bussar med endast tiotalet linjer. Flera av dessa linjer går över broarna mot grannstaden Miami Beach. Att åka mellan städerna kostar 2,20 dollar per person. Miami är kontrasternas stad där man ser lyxhotell, stora varuhus och praktfulla bankkomplex tillsammans med slummiga kvarter och en utbredd skara av uteliggare och tydlig fattigdom! Mot vattnet har den en stor kommersiell anläggning kallad Marina bay. Bland lyxbåtarna ligger kajerna kantrade med mat- och shoppinggallerior och här kan man hitta alla världens matkulturer på en och samma gång! Kan man tala spanska behöver man aldrig använda sin engelska. De flesta i staden är nämligen spansktalande och den latinamerikanska kulturen är påtaglig inte minst när det gäller musik! 
Miami down town

Miamis skyline. Foto: Dave8721
Många säger att Miami har USAs tredje läckraste skyline men det råder tydligen tvivel om detta och då särskilt från amerikanerna själva!

Googlekarta över städerna från 50 kilometers höjd med ett flik av Stockholms innerstad i samma skala!
Som med de allra flesta amerikanska städer glesar man ut på stadsutrymmet i all oändlighet. Stadskärnorna är därför mycket små!  

Bild sedd från hamninloppet i Miami Beach mot Miami

Miami Beach är en av USAs största semester- och nöjesstad och det märks direkt när du kommer från Miami! Staden ligger på en över två mil avlång ö där den södra delen, South Beach, är inte bara den äldre stadsdelen utan också den mer dynamiska. Staden sjuder av liv och mäktar med några av de mest välkända hotell- och nöjeskvarteren i landet. Här finns Art Deco distrikten med den världsberömda gatan Ocean drive. Collins avenue genomkorsar staden från norr till söder och följer i princip den breda sandstrandens linje mot Atlanten.  Stranden är till för alla men på vissa delar har lyxhotellen reserverat platserna genom sina barer och strandstolar. Espanola way ligger mitt i Art deco distrikten och här genomsyras gatan av spansk- och latinamerikansk matkultur. Vi bodde på ett prisvärt hotell kallad Clay hotel som ligger i hörnet Espanola/Washington road och en natt kostar 130 dollar vilket är väldigt billigt i Miami Beach! Lincoln road är en stor shoppinggata vars längd kapats för köpsugna gångtrafikanter. Här finns i princip alla de stora affärskedjorna och även Hennes & Mauritz förstås.

 Collins avenue Miami Beach

Art Deco på Ocean drive, South Beach

Art Deco distrikten byggdes från runt slutet av 1920-talet fram till början av 1940-talet. På 1970-talet var alltihop på väg att rivas för att ge plats åt nya hotellkomplex men det stoppades genom massiva folkliga protester ledda av en viss dam vid namn Barbara Capitman som hade starkt stöd av ingen mindre än konstnären Andy Warhol! Nu är distrikten kulturmärkt och man kan inte att undvika att falla för dess charm även om det finns en hel del byggnader som behöver ordentlig renovering!
Jag avslutar denna artikel genom att visa några bilder av stadens charmiga arkitektur.

 Samma byggnad dag som natt
  Nu vet jag varifrån Dubai blivit inspirerad av!

Oscar Freyre 2015-01-13


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...