Singapore

Mina favoritstäder: Stockholm * Lima * Singapore * Miami Paris


SINGAPORE
Singapore skyline från Malackasundet

Singapore, önationen, stadsstaten och Lejonstaden
Klass: C++4


Fakta:
Kordinater/klimat: Med bara 137 kilometer från ekvatorn får Singapore ett tropiskt ekvatorialt klimat med knappt märkbara variationer i årstiderna. December är den nederbördsrikaste månaden.
Invånarantal: 5 miljoner invånare (hela nationen 2012)
Storlek: ca 700 km2

Grundad/ålder: Ruiner från början av 200-talet. Platsen hette Temasek från 1200-talet till 1500-talet.  Det moderna Singapore grundlades av Sir Thomas Raffles år 1819. Officiell suveränitet år 1965.
Äldsta bevarade byggnad: ruiner från javanesisk tid 200- talet e.Kr. 
Känd ikon/byggnad: Singapore Merlion, Raffles hotel samt hotel Marina bay Sands.

Näringsliv/industri: Transithandel (import/förädling/export), tillverkningsindustri (elektronik, maskiner, kemiska- och biomedicinska produkter), Shipping och stark finansiellt centrum. Staden hyser världens tredje största börs, hamn och turism!
Ambassader: 46 stycken och bland dem den svenska och peruanska.
Mest besökta museum/sevärdhet: Raffles hotel, Botaniska trädgården, Sentosa island och Singapore zoo.
Unescos världsarvslista: Ingen uppgift
Guide Michelin: Inga uppgifter
Internationell flygplats: Singapore Shangi
Kollektivtrafik/Tunnelbana: Ja, MRT 3 huvudlinjer, RLT (högbana) och linbana.
Högsta byggnad: Republic Plaza 280,1 meter.

Kartor:
 Satellitbild över Singapore sedd från 50 kilometers höjd. Den röda linjen är 30 km. Bild: Google earth

Karta över centrala delarna av Singapore. Google earth


Bilder:
Merlion vid Singapore river blickar bort mot Marina bay Sands

Art Science museum

Art Science museum sedd från Marina bay Sands

Botaniska trädgården med apbrödsträden

Inomhusvattenfall i den Botaniska trädgården

Sentosa island och Jättemerlion i bakgrunden

Sentosa Merlion nattbelyst

Vy från munnen av Sentosa Merlion

Cable Car to Mt Faber 

Singapore Old town

Modell som visar var Formel 1 racets bana i de centrala delarna av staden


Fri text:
Ända sedan jag var riktig liten har jag fascinerats av denna stadsstat som med sin litenhet har allt ett stort land kan och skall ha. Jag har också imponerats av stadens betydelse och särställning den har i världsekonomin. Under tonåren läste jag, helt slumpmässigt, några romaner som utspelat sig i Singapore och dessa har givetvis bidragit till mitt ökade intresse för denna del av världen. I ärlighetens namn har ännu så länge inte varit där men jag hoppas det blir ändring på detta inom de närmsta åren! 
Singapore klassas som en av de fem största turiststäderna i världen med 20 miljoner besökare per år (2012) och det säger ju en hel del om dess attraktionskraft! Det nuvarande namnet kommer från en buddistisk präst som kom till ön på 1200-talet och tyckte sig se ett märkligt lejonliknande djur där. Därför döptes platsen till Singha Pura som är malajiska och betyder lejonstaden. Lejonet kom dock aldrig tillbaka men man har avbildat den åtskilliga gånger under pseudonymen Merlion och en av dessa står vid den centrala strandpromenaden och sprutar vatten mot Singapore river. 
År 1819 grundade sir Thomas Stanford Raffles den första filialen till den brittiska Ostindiska kompaniet i staden som därmed blev brittisk kronkoloni. 
Raffles såg till att rensa bort det ökända sjöröveriet som härskade i Malackasundet och som utgick från Singapore. Raffles hotel byggdes upp till hans ära vid slutet av 1800-talet och där föddes senare den världsberömda drinken Singapore sling. 
Staten Singapore förklarades självständigt först 1965 då Malaysia avsade sin suveränitet från området. Sedan dess har staden växt ut mot havet i en takt av 1,2 km2/år! Den största befolkningen utgörs av kineser som har gamla traditioner i staden och det råder religionsfrihet då det i princip alla stora världsreligioner är representerade i staden. 
Singapores finansiella status i världsekonomin har växt ytterligare de senaste åren trots internationella kriser och bankskandaler. Stadens börs har nu gått om både Tokyos och Hong Kongs och placerar sig nu strax under de tre jättarna NY Nasdaq, NY Dow Jones och Londonbörsen. 
Esplanade park med sina jättelika apbrödsfrukter, linbanan Cable Car to Mt Faber, Sentosa island med sin 30 meter höga Merlion och hotellet Marina bay Sands med sin lyxiga jättepool som vilar på taket till byggnadens tre skyskrapor hör till stadens nyare sevärdheter. Nedanför hotellet står det futuristiskt byggda Art Science Museum som ett gigantisk orkidé som blottar sig mot skyn. Mitt emot komplexen står, vilandes på vattnet, startfältet till Singapores Formel 1 race som går av stapeln i september varje år. 
Ni kanske förstår nu varför Singapore ställer sig högt upp bland mina favoritstäder? 

What´s on? 
Mediapolis; ett jättelikt byggprojekt (24 000 m2) avsedd som hypermoderna inspelningsstudior för media, film- och tv-produktioner med hyresgäster som Lucas film, StarHub och Mediacorp. 
Keppel bay resort med över 1000 hotellrum! 
Tanjong Pagar Center; 

en ny skyskrapa som fått dispens att bli högre än gällande höjdregel! Se Singapore Skyline. 

Berömda personer: Tila Tequila, Fiona Bruce, Lee Kuan Yew, Vanessa Mae, Tony Anholt och Nick Leeson (Barings bank).

Nästa stad: Paris

1 kommentar:

  1. Art Science Museum ser ut som en baseball handske ovanifrån.

    SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...