lördag 26 juli 2014

Världens högsta byggnad

Världens högsta byggnad:
Kingdom tower
Kingdom Tower, Jeddah
Här hemma har skyskrapedebatten precis börjat i och med att de två enda långtgångna förslagen kommit ut i medieljuset, Karlavagnstornet i Göteborg och Tellus tower i Stockholm.

 Karlavagnstornet (Polstjärnan) 231 m.

Tellus tower 237 m.

Men dessa två projekt ter sig som rena rama barnleken jämfört med denna bjässe; Kingdom tower!
Utanför staden Jeddah på Saudiarabiens brännheta öken håller man på med ett riktigt vansinnesprojekt, nämligen att bygga världens högsta byggnad och den ska bli minst 1 kilometer högt! Det är ju på gränsen till vanvett men då man löst problemet med hissarnas konstruktion gick det att rent praktiskt förverkliga projektet. Hissarna blir som vertikala maglevtåg! 
 Genomskärning av basens konstruktur.
Här kommer lite fakta om denna minst sagt hissnande byggnad: Kostnad 7,7 miljarder kronor.
Fem och ett halvt år byggnadstid. 
1/2 miljon kubikmeter betong och 80 000 ton stål.
200 våningar. 59 hissar som kommer att gå med 10 meter per sekund!
Utsiktsterrassen mot Röda havet
Arbetet kommer mestadels ske under nattetid då sommardagarnas temperaturer håller över 40 grader i genomsnitt! Utsiktsterrassen kommer att ligga 650 meter över marken och då kan man i klart väder skymta Meccas Clock tower långt bort i horisonten! 
En hel ny stad kommer att byggas i anslutning till byggnaden och inriktningen är turism från västeuropa som primärt mål. Arkitekten bakom byggnaden är Adrian Smith, samma som ritade Burj Kaliffa, och beställaren är ingen mindre än prins Al Waleed bin Talal. Lite Manhattan inspirerad?
Nedan: Så här ser det ut just nu (juli 2014)

Om Tellus tower funnits med i denna bild hade spiraltrappan fullbordats!

Oscar Freyre 2014-07-26***********************  

Uppdateringar
2015-10-04

Projektillustration från augusti 2015


Och så lite kuriosa: 
Kommer detta vansinniga projekt verkligen attrahera turister från väst?Vid Burj Kaliffa
Jag och min son Leo framför den nuvarande högsta byggnaden i världen. Dubai februari 2012Oscar Freyre

1 kommentar:

  1. För mig är det en självklarhet att vi skall förse även Stockholm och Göteborg med byggnader av detta slag. Jag är för en förtätning av Stockholm. Enda minuset är att man inte samtidigt utnyttjar tillfället att bygga på höjden. I alla fall i helt nybyggda områden. Norra Djurgårdsstaden t.ex, hade kunnat bli en perfekt "skyline" för Stockholm. Likaså bör man "bygga samman" norra resp. södra delen av Järvafältet, och då hade skyskrapor av liknande slag varit perfekta. Ja, listan kan göras lång beträffande otillräckligt utnyttjade områden i stockholmsregionen. Och säkerligen finns motsvarande i Stor-Göteborg ... .

    SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...