tisdag 19 augusti 2014

Gnällspikarnas tidsålder

Gnällspikarnas tidsålder
är här!
Bygget av en ny akutmottagning har stoppats! Foto: Dagens Medicin

Vi lever i en tid då gnällandet får både mest uppmärksamhet i media samt också blivit en parasiterande svullnad i dagens politik med dess känsliga demokrati som fiskbete! Medborgarnas medvetenhet att klaga på allt sorts förändring i ens närmiljö har övervunnit invånarnas behov och det konstruktiva har fallit till föga för det destruktiva. Att överklaga för överklagandets skull är ett resultat av en demokrati som gett med sig för dess mest ömtåligaste del; missbruket av det!
När man nu valt att bo och arbeta eller studera i en stad måste man följa dess naturlagar, precis som det är i naturen. Gör man inte det är man med i en medveten handling som leder till dess sönderfall. En stad har inte alltid funnits där utan är en konsekvens av att människor låtit sig gro där genom att ständigt vårda och utveckla den för sina kommande generationer. Att man väljer att lyssna på dem som fullkomligt struntar i om kommande generationer också får plats att leva där är för mig fullständigt absurd. Ungefär som att lyssna på kriminella som anser sig ha rätt att ta från andra därför att de kan det! Det handlar mest om egoism och revirtänkande eftersom sådana personer, trots att de lever tätt intill andra, inte kan dela med sig av sin del av gemenskapen med resten. Däremot vill de ha kvar sina jobb och sitt boende som ideras tro och filosofi alltid funnits där för deras skull, som om det vore ett led i en förändringsrädsla från sina förfäder! Varför lyssna på dem överhuvudtaget?

Sommarens mest absurda inslag i denna debatt handlar om St Görans sjukhus nya akutmottagning som överklagats till Mark och miljödomstolen av de närboende. Detta ledde till att bygget, som skulle vara klar till december, stoppades helt. Två bostadsrättsföreningar överklagade bygget med hänvisning till att de skulle störas av utryckningsfordonen! Byggherren Locum överklade i sin tur domstolens beslut och den 20 augusti kommer besked i frågan.
Dessa personer struntar i om att länets akutmottagningar är överfulla och dess långa köer ibland leder till dödsfall. Detta är inget annat än en ren självgod attityd!
Jag hoppas och tror att gnällspikarnas tidsålder snart är förbi för att göra plats åt det konstruktiva tänkandet!
2014-08-19 Oscar Freyre

2 kommentarer:

 1. Nu handlar det för all del enligt sjukhuset om 1) arbetsmiljön för de anställda 2) något annat än köer på sjukhus, för vi är väl inte så blåsta att vi tror att detta förändras med häjlp av tegel och betong? Nedmonteringen av Sveriges välfärd hänger inte på antalet akutmottagningar, utan på totala beloppet som ges i budget till personal.
  Jag är ganska skeptisk till att en bostadsförening verkligen varit det som förhindrat bygget, några minuters googling bekräftar inte detta. Däremot förefaller det som att det råkat hamna några amatörer i planeringen av mottagningen som uppenbarligen struntar i Stockholms detaljplan.

  Har vi nu en människa som blodet sprutar ur, så låt oss hoppas att ambulansen styrs av folk med hjärnor. Men jag tror inte att utbyggnaden av akutmottagningen enskilt handlar om denna kategori. Och då ställs genast frågan, om man kört bil i Stockholm, vad är så idiotiskt att öka ut akuten på Karolinska? Om du blir knivskuren kl 12 en torsdag, vart vill du helst åka? Vad är snabbast? Vill du verkligen tränga dig envist fram till St Göran, medan du tar dig till Karro på halva tiden? Är St Göran kanske mer tänkt som ett sjukhus för de mer närboende? Om nu Pelle fraktats dit av en ambulans, vad säger att Pelle får snabbare vård bara för att St Göran önskar öka sin vinstandel av budgeten, genom att teoretiskt kunna ta emot fler patienter, som efter att de fraktats med sirener sitter timmar på akutmottagningen, eftersom Sveriges sjukvård är en skugga av vad det en gång var?

  Enligt domen är akutmottagningen dåligt placerad och i strid med den gällande detaljplanen. Var redovisas du deras syn, deras motiv till beslutet? Har företaget Locum det bästa ryktet? Vad säger att vi skall lita på just dem? Rubriker som Olagligt kontrakt på driften av landstingets lokaler: "Locum AB sköter sedan 1994 driften av alla Stockholms läns landsting lokaler. Men uppdraget har felaktigt upphandlats utan konkurrens med andra företag. Och dessutom upprätthållits under alltför lång tid.", Efter att ha kört budbil ett antal år i Stockholm är jag inte säker på att just Flemminggatan är det självklara förstahandsalternativet. Jag tror att det finns underliggande ekonomiska intressen i detta, och så flörtar man med människor inkapabla till en djupanalys, enligt köp stekt gröt konceptet. Det är så lätt att svälja. Kapitalets boskap vet idag inte ens vem de tillhör. Jag vet bara att det fanns en tid, när de bästa hjärnorna skötte den här sortens planering, en tid när andra nationer gjorde studieresor till Sverige. Har Locum verkligen skött sina kort, är de högre stående än inspektionen som förhindrat byggnaden? Var är protokelloet med deras beslut? Vem är gnällspik? http://www.dnv.se/nyheter/olagligt-kontrakt-pa-driften-av-landstingets-lokaler/

  SvaraRadera
 2. Du har ju en blogg om stadsutvecklingen, det vore intressant att få höra dig ge en analys av Holger Blom. Jag har förstått att han betytt mycket för staden Stockholm? Kan du berätta något om honom? (Någon har visst skrivit en del om honom på Wikipedia)

  SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...