onsdag 29 april 2015

Stigbergsgaraget

Stigbergsgaraget

Stigbergsgaraget på Rentiernasgatan 80 Södermalm

Det här garaget måste bli ett av de absolut dyraste i Stockholm när det blir färdigbyggt nu till sommaren (ett år försenad)! Bygget kostar 80 miljoner kronor och om det fördelas på 300 p-platser blir notan 267 000 :-/ plats! 
Om man tänker sig att varje plats får en hyra på 1500:-/månad tar det ungefär 178 månader eller nästan 15 år för att platsen blir slutfinansierad! Meningen med den, enligt Stockholms stad, var att minska långtidsparkeringarna utmed gatkanterna i området och att hänvisa besöksparkeringarna dit. Frågan är om det var värt att bistå innerstadsborna med lyxiga parkeringsplatser när kollektivtrafikens ekonomi backar och går med förlust? Om femton år lär cykeltrenden ha accelererat till att nå hälften av den totala privattrafiken i innerstan, då att cykla är först och främst ett innerstadsfenomen. Närheten till centrum gör detta område till en cykeltät stadsdel men cykelparkering råder det stor brist på och inom några år kommer också blå tunnelbanelinje att gå under området och ha minst en station invid parkeringsentrén. 
Är detta ett beslut från bilbrutalismens makthavare? Det är nog dags att tänka om och fundera hur vi ska förtäta vår stad på allra miljövänligaste sätt och där finns inte bilen som alternativ, inte så länge elbilen tagit tag i marknaden på riktigt!

Bild: Veidekke

Oscar Freyre
2015-04-29

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...