måndag 11 maj 2015

Hammarbyskogen

Historien 
om 
Hammarbyskogen del 1

Mina damer och herrar låt mig få berätta för er om en modern almstrid, som håller på att urarta totalt, och som utspelar sig strax söder om Stockholm och som delar invånarna i två olika läger; Historien om Hammarbyskogen! 
Det startade med förtätningsplanerna för Hammarbyhöjden och Björkhagen och som fått skogstokiga bostadsegoister i dessa områden att protestera med hundar, plakat, barnvagnar och sång mot förtätningen av förortsstaden! De anser sig företräda "alla invånares" intressen när det gäller att bevara skogsdungar såsom Hammarbyskogen och ängen Nytorpsgärde. Trots att Nacka-reservatet ligger bakom hörnan anser de att skogsplätten måste befrias från bostadsplaner. Med fasta jobb och tak över sina huvuden har dessa nimbysar sitt på det torra och vill inte att andra människor flyttar in till deras områden. Att staden behöver bygga många bostäder för den stora folktillströmningen struntar de helt i och ser hellre att bevara mossa och grenverk framför folk som behöver bostad. En gammal proggare skrev en sång som döptes till "Bevara Hammarbyskogen" och blev en slags symbol för de hundratalet som bejakar denna skogsplätt. Samtidigt ger de ifrån sig flera falska påståenden om ett dold "byggetablissemang" mellan politiker och byggherrar! Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert mötte denna hysteriska och självgoda folkgrupp inför stadsbyggnadsnämndens samrådsmöte utanför Tekniska nämndhuset där han blev så rejält utskälld att han lovade att behandla ärendet på nytt! 


Så här ser en karta ut över detta aktuella område! Det gulmarkerade är Hammarbyhöjden, Björkhagen, Kärrtorp och Skarpnäck. 

Det är så här dagens verklighet ser ut för Stockholms samhällsplanerare. Några få, nitiska och högljudda personer kan stjälpa all hopp om egen bostad för hundratusentals bostadslösa människor. Denna mönster av systematisk bostadsegoism uppmärksammas också av media betydligt mer än vad upphävda detaljplaner åsamkar för skador inom stadsutvecklingen!  Inför denna soppa av brutalt egocentrerad nimbyism gjordes en satirlåt utav proggarens orginal som tyvärr blev stoppad av Youtube men som tack och lov sänds nu av Vimeo! Här nedan kan ni lyssna på den och häpnas av dess naiva budskap och ironi som jämförelse mot de främlingsfientliga musikstycken det tillåts vara kvar på den förstnämnda videosajten!

Skövla Hammarbyskogen from Måns Jonasson on Vimeo

Projektets syfte består också att sammanlänka Hammarbyhöjden med Hammarby sjöstad och däcka över delar av Hammarby fabriksväg. Att länka ihop förortsenklaverna med varandra är utgångspunkten i promenadstadens ideologi och detta område är därför en viktig pusselbit i förtätningsprogrammet. Historien om Hammarbyskogen är dock inte slut i och med detta så jag lämnar en cliffhanger här för att ta upp det igen när beslut fattats om detta välbehövliga projekt!

Oscar Freyre
2015-05-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...