torsdag 16 juli 2015

Landet lagom

Landet lagom
eller 
jantelagens högborg:
Stockholm
Det 65 meter höga trähöghuset skulle bli världens högsta hus av trä
men har stoppats på grund av en flygplats som bestämmer vad som ska byggas i den stad som den servar! 

Efter att ha läst en artikel i tidningen Mitt I om "skytbyggen i Stockholm" slogs jag av hur just ordet skrytbygge nått sådan inflation att man tappat dess egentliga betydelse. För landet lagom och i synnerhet jantelagens högborg Stockholm behövs det tydligen inte mycket för att bli kallad skrytbygge! Ett kallbadhus i Riddarfjärden, ett 28-våningshöghus i villaförorten Danderyd, ett växthus i invandrartäta Botkyrka eller som nu senast höghuset i Hjorthagen som sticker jantelagsanhängarna i ögonen så starkt att de anser att huset inte passar i en stadspark! Då undrar man varför det heter stadspark? Dessa projekt skulle aldrig någonsin bli kallade för skrytbyggen utomlands eftersom där definieras skrytbyggen som enorma palats och paradgator som inte fyller några samhällsekonomiska funktioner och är ofta projekterade av diktatorer eller enormt rika oljeshejker! Här räcker det med ett allmänt badhus mitt i stan! 

Arkitekthistorikern Martin Rörby tror att de som projekterar dessa skrytbyggen gör det som för att förverkliga ett monument över sig själva? En typisk kommentar från en jantelagare som inte tar hänsyn till vad folk skulle vilja ha och vad deras visioner om sin stad är. Att vara visionär är inte en ego-centrisk eller ego-politisk person med egensinnig maktfullkomlighet utan en person som har gåvan att vilja se efter stadens unika behov, sträva efter förändringar och öppnar upp en framtidstro för kommande generationer. En visionär får staden att lyfta från sin allmänna mediokra existentialism och ger den en unik puff, något som en jantelagsanhängare också skulle behöva!  Hur vore Paris utan sitt Eiffeltorn? New York utan sin frihetsgudinna? Rio de Janeiro utan sin kristusstaty? Det vore outhärdligt tråkigt om sådana enformiga tendenser skulle få bestämma över en längre tidsperiod. Det skulle garanterat medföra att ens stad skulle falla tillbaka i leden där alla intetsägande städer med ringa originalitet rättar sig efter!  

Fram med fler visionärer och flytta på den där flygplatsen i Bromma som hämmar hela Stockholms stadsutveckling! Är vi till för flygplatsen eller är flygplatsen till för oss?

Oscar Freyre
2015-07-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...