fredag 11 mars 2016

Kista visar vägen

Kista visar vägen
när det gäller 
spännande stadsutveckling!
Bild: Lomar arkitekter

Kista är "undantaget" i det snåriga byggbyråkratin som drabbat Stockholm sedan LFV fick sitt flygsäkerhetszon utökat 2012. De tre höghusen Kista Science tower, Victoria tower och Kista torn projekterades innan Swedavia tvingade bort den stackars handläggaren i transportstyrelsen för att få igenom sin utökade flygsäkerhetszon, som också innebar att större flygplan fick trafikera Bromma flygplats.
Efter det året har höghusprojekt runt om i stan mött stark patrull med hänvisning till just flygsäkerheten. När den inte gäller, i och med banriktningarnas direktioner för inflygning, så skyller man på det nyligen ombyggda radartornet i Bällsta. Den malplacerade radarn är tänkt att ersätta Arlandas och har en räckvidd om 30 mil! Nu har dock flera förslag på höga hus kommit in, det senaste ser ni på bild här ovan från RSS Nordic vid Kista och Helenelund, så det ska bli intressant att se hur LFV reagerar på detta! 

Bild: Lomar arkitekter

RSS Nordic och Lomar arkitekter har lagt fram ett förslag om 5000 nya bostäder i gränslandet mellan Kista och Sollentuna/Helenelund.
De berörda kommunerna har ännu inte tagit ställning till detta. 
Däremot bestämde stadsbyggnadsnämnden i Stockholm förra månaden med att gå vidare med det andra stora projektet i Kista; Kista Sportcenter, eller "Playce" som det skall heta!
Ett stort sporthotell som integreras ihop med sportanläggning, kontor, konferens, butiker och ca 270 bostäder. Projektet består av två huskroppar med höjderna 171 och 125 meter! Husen är ritade av Wingårdhs arkitektbyrå, densamma byrå som ritade höghuset intill Victoria tower! Beslut om bygglov tas i början på nästa år och byggstart räknas tidigast till sommaren 2017.

Bild: Wingårdhs 

Blir dessa två jätteprojekt av återstå att se men sker detta blir dessa en radikal paradox i Stockholms byråkratiska stadsutvecklingshistoria!
Motståndet mot höga hus hos stockholmarna har minskat rejält. Detta har ett flertal senare undersökningar bevisat men där den fortfarande florerar är hos de statliga myndigheterna.
Bland dessa står länsstyrelsen högt i kurs bland jantedyrkare och bakåtsträvare. Med bisarra utlåtande såsom skydd av riksintressen, förstörda siktlinjer, störningar på nationalstadsparken till att skydda badare mitt i stan har de lyckats stoppa eller försena/fördyra samtliga höghusprojekt de senaste 5 åren! 
Vad detta byråkratiska resursslöseri kostar samhället är det ingen som ens vågar gissa!

En egenkomponerad skiss över hur Kista kan komma att se ut med den planerade Sportcentern i bakgrunden!

Trevlig helg 
önskar

Oscar Freyre
2016-03-11
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...