tisdag 11 oktober 2016

De kapade höghusens förlovade stad

Stockholm
de kapade höghusens förlovade stad!
Alviks torn var tänkt att bli 21 våningar men kapades ner till 18 på grund av Bromma flygplats. C.F. Möller

Det måste vara en mardröm för arkitektbyråer som får i uppdrag att rita på ett högt hus i Stockholm. Man lägger ned åtskilligt med tid och pengar för att det ska se snyggt och funktionellt och sedan kommer staden med dess tyranniska byråkratiregler, liksom filmcensuren, och totalt respektlöst kapar ned och ändrar i dess utformning bara för att de tycker det! Tyvärr har staden blivit känd inom den internationella arkitektkåren för de kapade höghusens förlovade stad. Det finns en hel mängd kapade höghus i Stockholm och omnejd, både byggda och som förslag, som bevisar att jantelagen fortfarande härskar i stadens ledning. Det finns tyvärr många myndigheter som lider av denna gammalmodiga trauma vars symptom utgörs av objekt som sticker ut. En an av de värsta är Luftfartsverket. Trots sin egenkomponerade höjdrestriktion för byggplaner, som omfattar deras utökade flygsäkerhetszon, chansar de vilt på att anmärka på samtliga höghusförslag som inkommer till staden. Ett sådant aktuellt fall är det 22 våningar höga höghusförslaget i Kv Kabelverket 11 i Älvsjö.

 Kabelverket 11 i Älvsjö. Bild: AIX arkitekter

Lokalpress gick nyligen ut med att höghuset måste bantas då LFV säger att hus får inte bli högre än 92 meter. Media älskar ju att dramatisera och överdriva remisser från instanser som inte har befogenheter att rent praktiskt stoppa detaljplaner och det utan att ta reda på fakta. Om man tittar på Luftfartsverkets höjdrestriktionskarta här nedan så ser man att Älvsjö ligger långt från inflygningsvägarna och står utanför det bisarrt överdrivna flygsäkerhetszon:


Enbart Bromma flygplats närvaro har stoppat flera höghusförslag och de som gått vidare har fått gå igenom deras vassa hyvlar och blivit helt oigenkännliga!
Ett par aktuella områden där detta vållat diskussioner är Marieberg i Kungsholmen och på Hagastaden. 
Andra instanser där jante råder och som arkitektbyråernas förslag måste ta sig igenom är, förutom hos stadens egna remissinstanser såsom stadsbyggnadskontoret, stadsbyggnadsnämnden, stadsdelsnämnder och kulturförvaltningar, är domstolar som handlägger plan- och byggärenden, skönhetsrådet, länsstyrelsen samt sist men inte minst naturskyddsföreningen och försvarsmakten. 
Inte nog med det, Fortum har blivit något av stadens heliga ko då deras skorstenar också stoppat flera höga byggplaner som skulle gett hundratals jobb och bostäder. Anledningen: de är rädda att få gnäll för sina rökutsläpp.
Här nedan följer bilder som visar höghusförslag, även andra byggförslag som fått bantats ned på grund av janteopinion, och förklarar varför det blivit som det blivit. Vi börjar med den mest klassiska Söder torn som fick den danske arkitekten Henning Larssen att packa ihop sina pennor och bege sig av! Vi får se hur Herzog & de Meuron, David Shippelfield, SeArch och andra arkitekter kommer att reagera inför stadens framtida avhyvlingar?

Söder torn. Henning Larssen

Gasklockan har kapats från 170 till 90 meter. Herzog & de Meuron

Sagan om de två tornen:
Det ursprungliga förslaget 146 meter


Bytte namn till Helix & Innovationen och en arkitekttävling inleddes. Bild: Nyréns arkitektbyrå


Sagan slutade med Norra tornen på 99 och 117 meter. Docj har Luftfartsverket inte gett sig än trots att bygget hunnit laga kraft och börjat byggas!

HSB´s höghus i Marieberg fick inte byggas på grund av LFV

Fortums skorstenar lyckades kapa huset Stockholm One med tre våningar

Mariebergs planerade höghus måste kapas anser LFV. Bild: Ripellino arkitekter

Marievik. Länsstyrelsen stoppar höghusen med hänvisning till inflygningsvägar, helikopterflygning, skugga för badare och att det skulle synas från Skogskyrkogården. Bild: JM/ SeArch

Sen finns det andra orsaker att stoppa höghus

Kv Orgelpipan 6 var från början tänkt att bli omkring 100 meter men stoppades av borgerlig oenighet i stadsfullmäktige då Folkpartiet sade glatt nej!

Fridhemsplan stoppas av både SBK och Skönhetsrådet

Victoria tower skulle bli 140 meter högt från början men sades att ägaren backat ur. Nu vet vi att anledningen var LFV´s planer på utökad flygsäkerhetszon!

Stockholmsfyren övergavs av Stockholms stad efter mandatskiftet!

Nobel Center har måst hyvlas på grund av hårt motstånd från kulturförvaltningen och bevarelseivrare!

Nya Farsta Centrums landmärke var opassande för stadsbyggnadskontoret och måste kapas!

Mörby Centrum var också för opassande för invånarna i Danderyds villastad som annars aldrig nånsin satte sina fötter i centrumet!

Stadshagen 1:1 Kungsholmen. Stadsbyggnadskontoret anser att byggnaden är för hög och bör omstuderas för att få en koppling till torget, vilket torg?


Allra sist sparar jag på detta roliga förslag från Centern i Stockholm. En 140 meter hög skyskrapa uppbyggt ovanpå parkeringshuset Parkaden mitt i city! 
Är det nån här som tror att det överhuvudtaget uppförs? Om så, hur mycket kommer det bli kapat tror ni? Oscar Freyre
2016-10-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...