fredag 10 februari 2017

Arkitekternas Stockholm del 1

Arkitekternas Stockholm
(Ny artikelserie)
Del 1: Varg Arkitekter
Varg Arkitekters frontbild på deras hemsida: Stockholms flatiron building som tyvärr är alldeles för låg för att få samma status!

Man kan se Stockholms stadsutveckling på flera sätt och från olika synvinklar och denna artikelserie kommer därför handla om arkitekternas perspektiv genom deras projektförslag till stadens stadsuppbyggnad! Artikelserien kommer att följa några av de större och mest publicerade arkitektfirmor vars förslag antingen ligger som idé eller under uppbyggnad. Arkitekturdebatten i landet har nått nya dimensioner och polariserat svenska folket i två läger: de som vurmar för den nyfunktionalistiska låd-arkitekturen med färgglada balkonger och fasadblock i färgspektrets alla nyanser och de som längtar efter stenstadens klassiska Nationalromantiska arkitektur med inslag av Jugend och nybarockt! Helt klart är det att den svenska arkitekturkåren inte har samma position som hos sina utländska motsvarigheter och detta märks i sättet att arbeta med byggherrarna som här har alldeles för mycket att säga till om, tyvärr!

Första arkitektbyrån är alltså Varg Arkitekter, som för bara några år sedan bröt sig ur Rosenberg arkitekter för att gå sina egna vägar! 
Här följer några av deras förslag till olika projekt i och runt om vårt län:

Jarlaberg, Nacka
120 nya bostäder
Beställare: ALM Equity
Status: pågående

Årstaberg, kv Mötesplatsen (Packrummet)
Beställare: Ikano Bostads AB
Status: pågående

Entrékvarteret i Älvsjöstaden
Beställare: JM
Status: pågående


Inspirationen till fasadelement kommer från snäckor!
Södra Värtan
kv Q2
Beställare: Veidekke
Status: samråd pågår (feb-17)
Brofästet, Norra Djurgårdsstaden
Beställare: Einar Mattsson
Status: samrådsgranskningPunkthus i Stadshagen
Parallelluppdrag
Beställare: Einar Mattsson
Status: pågående


Varg i samarbete med Land Arkitekter


I mitt tycke ligger Varg nånstans i mitten på skalan om modernistisk låd-arkitektur och nyklassicism. Ganska jämn design, inte för våghalsigt, eller färgsprakat och kanske för sparsmakat med utformningarna av fasader, fönster och entréer men samtidigt en fröjd i tidlöst mjukhet och anpassning. 
Betyg 3 av 5
Eller, vad tycker ni?Oscar Freyre
2017-02-10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...