onsdag 6 september 2017

Golfbollen skjuts äntligen iväg!

"Golfbollen" skjuts äntligen iväg!

I måndags kom staten med beskedet att de skjuter till 50 miljoner kronor för en flytt av Bällstaradarns upptagningsområde!

Bällstaradarn vid Bromma flygfält har varit den enskilt största bromsklossen för höghusprojekt i Stockholm-regionen. 
Sedan uppgraderingen 2014, från lokal till regional upptagningsområde, har radarn satt käppar i tusentals bostadsprojekt i en tid då Stockholm haft starkt behov att växa! Centerpartiet tog fram förra året ett förslag att flytta på radarn för att ge plats för stadens tillväxt utan att få gehör av regeringen. Då ställde 14 av Sveriges största byggbolag upp bakom partiet och wips så lyssnade regeringen helt plötsligt. 
Staten satsar 50 miljoner på en flytt av upptagningsområde till Uppsala men låter Bällstaradarn vara kvar som lokalradar. Enligt regeringen öppnar detta upp för 10 000 bostäder fram till 2020 och ytterligare 15 000 till 2030. Utan att förstå det är detta den bästa investeringen staten kan göra för att säkra att rikets motor fortsätter rulla på! Men, är detta verkligen allt som krävs för fortskridandet av höghusprojekt?
Vi har LFV och Bromma flygplats kvar vars "upptagningsområde", det vill säga flygsäkerhetszon, verkar vara minst lika stor som radarns!Ovan: så här ser LFVs flygsäkerhetszon ut med en överdimensionerad ring som upptar hela västra Stockholm plus Solna och Sundbyberg.
Vad är den feta ringen till egentligen? Hur kommer man fram till höjdrestriktioner om exempelvis 159,56 m ö h 7 kilometer från landningsbanans inflygningsväg? Även fast Skärholmen och Älvsjö ligger utanför ringen har myndigheten lyckats kapa höghusprojekt i dessa stadsdelar samt lägger sig i höjdrestriktioner i Kista, Marievik, Hagastaden och Järfälla! 
Frågan kvarstår då: räcker det verkligen med att bara flytta Bällstaradarn?2017-09-06
Oscar Freyre 


    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...