fredag 17 november 2017

Södertörnsmässan-den nya Stockholmsmässan?

Södertörnsmässan
Den nya Stockholmsmässan?

Här om veckan tappade jag hakan när jag läste en artikel i lokaltidningen om att VD;n för Stockholmsmässan vill lämna Älvsjö för Kista! Det mest anmärkningsvärda med artikeln var att Stefan Johansson i Älvsjö stadsdelsnämnd tyckte att det var bra då man kunde använda området till att bygga bostäder! 
Hallå? Ska hela Söderort bli en enda stor sovstad?
Södertörn behöver denna attraktion kvar för att behålla ett uns av attraktivitet för nyetablering av näringsliv. Vi måste se till att behålla jobben och att det också skapas nya över hela Södertörn. 
Varför inte istället vidareutveckla konceptet "mässa" till något större, något mer som kan locka betydligt fler intressen än bara båtar och småhus?
Varför inte en Sport-, konferens- och utställningsanläggning i ett?
Jag har skissat på en ny projektidé som utgår från mässa-utställningar fast på höjden!

Södertörnsmässan!
    
Inspirationen till den utvändiga designen är hämtad från min frus parfymflaska. En 120 meter högt oval byggnad i 18 våningar med basen på en bred sockel i två plan.


18 plan kan rymma många olika sorter aktiviteter och verksamheter såsom en mässhall som kan omvandlas till gymnastikhall för innebandy, pingis, en ishall för hockey och konståkning. Två våningar med konsthallar och konferenshallar, en våning för 3D-printing, musiksalar-replokaler, restauranger med shopping och högst upp bibliotek, café och skybar. En våning för barnaktiviteter samt ett par våningar reserverade för radio/TV och podcast. En TV-showroom för talkshows med publikläktare och en våning för häftiga modevisningar!
Längst ner två plan med mässhallar, butiker och caféer. 

Läget som Älvsjö har är minst lika strategiskt potentiellt som Kista. 
Älvsjö kommer bli navet för Södertörnslyftet med utbyggd tunnelbana och Spårväg syd och har dessutom pendeltågens alla linjer samlade i stationen. Att bara se bostäder som enda lösningen är oerhört trångsynt och ur ett stadsutvecklingssyn mycket tragiskt för hela regionen. 

Ovan: placeringen av den nya Södertörnsmässan möjliggör att stora ytor frigörs för andra ändamål såsom kontor och bostäder. Skulle Stockholmsmässan ändå välja att flytta så kan man utnyttja läget till att fördjupa och utveckla Älvsjös stadskärna och då kan denna nya koncept ligga i linje med traditionsenliga aktiviteter. 
Kartan nedan är hämtad från Stockholms exploateringskontor som visar eventuell yta för bostadsexploatering.


Nedan: ur en artikel från en annan lokaltidning (Bättre stadsdel 27 sept 2017)2017-11-17
Oscar Freyre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...