tisdag 14 maj 2019

Kilen i Helenelund

Förslagen till Kilen i Helenelund går nu till final!
Sollentuna kommun har valt ut 2 av 8 förslag som de vill gå vidare med. Det ena heter Kilenelund och det andra Indoor Beach.

Förslaget Kilenelund av konstallationen: Nyréns Arkitektkontor, SSM, ÅHA, Juni, Studentbacken, NCC, Incoord och ByggVesta

Jag gladdes av nyheten att min favorit "Kilenelund" gått vidare till final där det ska få möta "Indoor" för att slutligen avgöras av kommunen vilket av de två förslagen blir verklighet om ett eller två år! Kilenelund är i mitt tycke solklar favorit eftersom utnyttjandet av området är i det närmaste så optimalt som det kan gå i våra breddgrader.  Det här är en riktig stadsdel med all service man kan önska sig och som inramas av två läckra och strategiskt utplacerade torn. I konceptet ingår bland annat en saluhall, skybar-restaurang och 500 studentbostäder. Den breda gång- och cykelbron vid södra spetsen är också läckert designat och, tillsammans med Tvärbanans slutstation, kommer få stor betydelse i sambandet med att knyta samman stadsdelarna och kommunerna i samma slag! Området ligger på en höjd av 37 meter över havet. Det högre tornets byggnadshöjd är 130 meter och dess läge kommer göra det väl synligt ända ifrån Norrtull!  
Det andra förslaget kallas "Indoor Beach" då det har en stor bassäng, hotell och flera sport-, idrottshallar i sina skisser. Konstellationen för detta förslag består av: ÅWL Arkitekter, Serneke, Kindblom, Lydmar och Urban Responsability. Formgivningen av detta förslag är slätstruken, arkitekturen är tillspetsad lådmodernistiskt och tillsammans ger det totala intrycket ingen som helst aha-upplevelse direkt. Det finns redan planer på sport- och idrottsanläggningar i Kista på andra sidan motorvägen, Playce sporthotell och anläggningar, så jag tror därmed detta koncept blir överflödigt. 

Nedan: bilderna är från Sollentuna kommun, Nyréns arkitektkontor och ÅWL arkitekter. Först ut Kilenelund
Indoor Beach:

Faktum är att förslaget inte har så värst många illustrationer eller planskisser att visa. Jag hittar inga plankartor heller utan bara en massa bilder på badande människor i exotiska semesterparadis runt om i världen! Jag tror därför att förslaget inte är riktigt komplett än och därmed mycket underligt att det har fått gå vidare ändå? 
Brommas höjdrestriktioner, såsom dessa gäller idag, tillåter en maxhöjd på platsen till 167 meter över havet.

Bilden nedan visar hur området ser från Kistaavfarten på E¤:an norrut:


Edit: kommunbeslutet om de två finalisterna skedde förra året.

2019-05-14
Oscar Freyre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...