söndag 25 oktober 2015

Serneke i Stockholm

Serneke etablerar sig
i Stockholm
Bild: Svenska bostäder/Serneke

Byggbolaget Serneke, de som står bakom det 266 meter höga Karlatornet som ska börja byggas nästa år i Göteborg, fick i uppdrag av Svenska bostäder förra året att bygga 158 hyreslägenheter på Norra Djurgårdsstaden. Låt mig uppmärksamma detta projekt då dess utformning verkligen sticker ut i dagens nybyggnation! 
Projektet består av ett lamellhus och tre punkthus beläget precis nedanför gasklockan och detta var precis vad som fattades i pusselbiten att matcha det dominerande kommande höghuset på kullen.  Eftersom Gasklockan blir det enda höghuset i området lär dess ensamma gestaltning överglänsa hela områdets stadslandskap. Med en sådan vacker och extraordinär bostadsbyggnation kommer därför platsen att få ett mer spännande samspel! Ett litet torg framför fasadbågens stora glasinramade lokal blir pricken över i´ett! Inflyttning sker till kvartal 3 2017.
Nedan ett par bilder från projektet med kvartersnamnet Björnlandet:

Fasadbeskrivning

Punkthusen på gården


Fronten ut mot torget och Bobergsgatan

Det kan tyckas att detta lilla projekt får en alldeles överdriven uppmärksamhet men faktum är att byggherren hör till de mest spektakulära i den annars så stillösa svenska byggbranschen. 
Serneke hör tillsammans med några få andra aktörer, Oscar Properties, SSM och Tobin Properties till de aktörer som verkligen satsar på att sticka ut över mängden och som tar arkitekturen till en världslig nivå i svenska mått sett! De stora aktörerna i Sverige har en sådan dominant position att oavsett vad de än levererar så faller det in i en medioker arkitektoniskt regelverk där prefabricering är det allenarådande självklarheten. Som ringar på vattnet har deras rykte spridit sig och nu har de fått order från Familjebostäder att bygga i den nya Älvsjöstaden. Det finns alltså all anledning att välkomna Serneke till Stockholmsmarknaden! 

Med detta sagt fattas det bara för er att avnjuta av ett par bilder från Sernekes stora projekt i Lindholmen Göteborg, Nordens högsta och Västeuropas näst högsta skyskrapa; Karlatornet (Skidmore, Owings & Merrill architects)  Fotnot: Idag finns det ungefär 100 000 skyskrapor i hela världen och 48 000 är planerade. Av dessa finns idag 1 skyskrapa i Sverige och det är Turning Torso!

Oscar Freyre
2015-10-25

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...