torsdag 21 januari 2016

Nobelcenter till Lövholmen?

Nobelcenter
Lövholmen?
Tja, varför inte?

Kors i taket, gratistidningen Mitt i är inte känt som den mest konstruktiva medieförmedlaren men i det senaste numret hade de en himla bra idé formulerat av Hägerstensbon Erik Lindberg. Klicka på bilden ovan för större bild. 
Tja, varför inte? Gnället från konservativa grupper som "bevara Blasieholmen" och andra visionslösa stockholmare har ju varit så enträget att respekten för Nobelstiftelsen och dess världsberömda verksamhet kommit i minst sagt pinsamma nivåer! Ingen av dessa verkar fatta att det är just Nobelpriset som har satt Stockholm på världskartan eftersom de anser att bevara en gammal bortglömd tullhus är av högre prioritet! Det har talats om alternativa platser såsom Vinterviken och Hagastaden, samt att till och med förlägga alltihop i Oslo, men detta var faktiskt, i mitt tycke, den bästa ide'n, om man nu måste flytta på projektet vill säga! 
Bilden nedan kommer av ett annat folklig förslag om operahus i Lövholmen men platsen lämpar sig väl även för ett Nobelcenter, eller vad tycker ni?

Cementa kommer troligtvis flytta till Lilla Värtan inom kort och området blir då så pass attraktivt att man lätt kan projektera för stora kulturella satsningar där! Jernhusen har köpt stora delar av marken där och vill skapa över 600 nya bostäder men väntar på besked om Cementas flytt innan de drar igång sina byggförslag. Tills dess kan denna ide' kunna behandlas och som det står i artikeln måste det ske ganska snart!

Bild: Jernhusen

Oscar Freyre
2016-01-21

2 kommentarer:

 1. "Visionslösa Stockholmare" som vill bevara Blasieholmen ? Som om det skulle vara visionärt att schakta bort 75.000 m3 av Blasieholmen, riva sjöfartens byggnader och förmörka Nationalmuseum och bygga en koloss i betong/glas/metall ? Det doftar 1960 lång väg ! Här ett exempel från San Francisco på hur man återanvänder ett maritimt kulturarv: https://savingplaces.org/stories/transitions-saved-pier-70-historic-core#.VtXnReY4hLM Visst - den gamle dynamit- och vapenhandlaren (Bofors kanoner) som lyckades vitvaska sin verksamhet postumt genom att inrätta Nobelpriset kanske behöver ett större hus som minnesbyggnad. Men med lite fantasi kan man hitta en bättre plats och göra något riktigt trevligt på Blasieholmen med sjöfart, restauranger, park och kanske saluhall i förening.

  SvaraRadera
 2. PS Vad gäller Oslo finns redan ett Nobel Peace Center inrymt i en f.d. järnvägsstation. Men norrmännen ser med viss skepsis på Heikenstens "kjempestore" hus. "I boken kommer det også frem at Nobelstiftelsen ønsket at Nobelkomiteen i Oslo skulle selge sitt flotte hus i Henrik Ibsens gate. Det var for dyrt. Presset for å selge bygningen ble avvist med støtte i et gulnet papir som Lundestad fant i arkivet. Det slo fast at selv om Nobelstiftelsen er formell eier, har Nobelkomiteen bruksrett og bygget kan ikke selges uten Den Norske Nobelkomiteens godkjennelse.

  Nobelstiftelsen er nå i ferd med å bygge et kjempestort hus sentralt i Stockholm og er ute etter å sikre finansieringen."

  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Svenskene-vil-styre-Nobels-fredspris-8169195.html

  Ett trettiotal remissinstanser säger nej inkl. Statens Fastighetsverk/Nationalmuseum samt rederier, ombordanställda och trafikantorganisationer, så det är alltså inte bara några "visionslösa" stockholmare som säger nej.

  SvaraRadera

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...