måndag 18 januari 2016

SSM försöker på nytt!

Nya Tellus Tower(s)
Byggbolaget SSM försöker på nytt!
Bild: Wingårdhs och SSM

Stockholms stad och SSM har äntligen hittat en ny plats för det magnifika projektet, som också växt till två höga huskroppar och två mindre. Det blev bara några hundra meter bort nämligen ovanför tunnelbanestationen Telefonplan. En överdäckning av tunnelbanespåret, en ny uppgång och ny stationshall med butiker och caféer. De fyra husen kommer att rymma ca 1271 mindre lägenheter ettor och tvåor. Det blir också samma uppdelning på boendeformer som det tidigare förslaget, bostadsrätter, äganderätter och hyresrätter med 1/3 vardera form. Det högsta tornet kommer ha 78 våningar och bli 237 meter högt. Nytt från det huset, förutom utformningen, är en restaurang-skybar och pool högst upp! Det lägre tornet får 58 våningar och nå 177 meter medans de andra två blir på 17 respektive 9 våningar. 
Om bygget når laga kraft, efter att ha passerat alla myndighetsinstanser, kan det bli färdigt till år 2020 alltså ett år senare än den tidigare planen. 


Tellus Towers kommer dock, om det byggs, bli slagen av Göteborgs Karlatornet som med all säkerhet lär bli 266 meter högt. Medier har fokuserat på just detta och försöker få det att se ut som att städerna tävlar med varandra, allt för att bilda opinion om exklusiva projekt som sticker ut. När exempelvis P4 Radio Stockholm intervjuade en stadsantikvarie som fick uttala sig om skyskrapan visade mediekällan sin inställning i utmanande arkitektur. Istället för att låta några av de över en halv miljon bostadslösa få ordet valde de en person som arbetar för att bevara och kämpa mot förändringar i staden!
Undersökningar visar att nära 60% av befolkningen i Stockholm är för höga byggnader men tyvärr vägrar media följa denna utveckling! 
Bilden nedan visar SVT's ABC-nytt hur de förvrängt bilden så att huset ser abnormt högt ut. Titta på husen längre bort och ni ser hur dessa också ser avlånga ut. Man frågar ju sig: vad vill de komma med detta? Motståndet mot höga hus behålls på grund av massmedias missvisande rapportering!
  

Bild: Wingårdhs

Illustration som visar hur tornen kommer samverka med den nya  stationsbyggnaden. Norr ligger mot nedre kanten av bilden.

Det ska åter bli spännande att följa detta fantastiska projekt och mer info om detta kommer med all sannolikhet under denna vecka.

Oscar Freyre
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...