fredag 17 juni 2016

Stockholm har gjort det igen!

Stockholm har gjort det igen!
Kapat ett höghus till ett tummetott!

Gårdagens beslut från Mark- och miljööverdomstolen innebär att projektet Gasklocka 3 och 4, som från början skulle bli 170 meter hög, får högst bli 90 meter. Detta eftersom Fortums Värtaverket är livrädda att de boende i höghuset skulle få rökplymen från deras skorsten, belägen 700 meter från höghuset, mot sig! Fortum överklagade detaljplanen, som efter att detaljplanen antogs av Stadsfullmäktige och Stadsbyggnadsnämnden och förkortats till 140 meter (300 lägenheter), till högsta instans precis som de agerade i projektet Stockholm One vid Fredriksdal tidigare i år. Byggherren Oscar Properties har därmed fått revidera sitt projekt med nästan 50% och det hela har tagit snart 6 år av byråkratisk förhandling.  Hur ett mindre byggbolag kan överleva ett sådant tidspillande myndighetstortyr är för många en gåta men jag hoppas innerligt att de klarar sig! Man kan också ifrågasätta varför Fortum är så rädda för att vi ska få deras rök som de säger är "ofarlig"? Borde inte kemikalieinspektionen granska det där?

Gasklockan som den såg ut 13 juni 2016

Stockholm har kapat höghus många gånger förr. Exempel kan radas upp här: Söder torn (80-90-talet) det kanske mest klassiska exemplet då den danske arkitekten avgick från sitt projekt i ren protest, Kv Lusten, Victoria tower, Tors torn och Stockholm One Tors. 
Det värsta med denna skräckhistoria från stadens myndigheter, som bland annat inkluderar stadens arrogans mot arkitekter och deras visioner, är dock motviljan att lösa bostadsbristen! 
När man på grund av naturskyddade- eller inflygningsvägar har områden där det går att bygga komprimerats och då finns det bara en lösning kvar; att bygga på höjden. Detta har dock myndigheterna visat sin motstånd till och stoppat i princip alla förslag på huskroppar över 80 meter! De skyller på allt möjligt, från att skugga badgäster, skada Nationalstadsparken eller Skogskyrkogården till att skydda boenden/arbetare från skorstenars rökplymer. De vill inte ha höga hus! Var ska man då bygga nånstans? Denna absurditet måste stoppas och jag hoppas först och främst att Oscar Properties överklagar beslutet till Högsta domstolen, för det går tydligen att göra det enligt Svea hovrätts text längre ned i artikeln, och att det kommer fram ett parti som har stake nog att vilja reformera lagstiftningen och planprocessen!

 Kartan ovan kallar jag för Förbudszoner för höghusprojekt. Det finns, som ni ser, inte många ställen att bygga högt på om man ska rätta sig efter myndigheterna! 1. Inflygningsväg till Bromma flygplats och Bällsta radartorn kan störas. 2. Nationalstadsparken får inte skadas. 3. Höga skorstenar. 4. Stadskärnan är helig mark för politiker och konservativa krafter. 5. Nationalstadsparken får inte skadas. 6. Höga skorstenar. 7. Skuggar badande och helikopterinflygningsväg för Södersjukhuset. 
8. Försvarets radaranläggningar störs. 9. Skogskyrkogården får inte störas på grund av UNESCO
Kvar har vi lilla Kista och en liten triangel i Hagastaden!

Nedan: Hur man överklagar Mark- och miljööverdomstolens beslut (det finns nämligen en liten, väldigt liten chans att kunna göra det och det tycker jag staden ska göra!

På en anslagstavla i Hjorthagen hittade jag denna info-lapp från Fortum:
Det handlar alltså bara om vattenånga!!!

Jojo, farligt är det, enligt vissa!


Oscar Freyre
2016-06-17

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...