söndag 16 oktober 2016

Pris till avslöjande om NKS

SvDs journalister
Henrik Ennart och Fredrik Mellgren
vann Guldspadepris för avslöjanden
om Nya Karolinska sjukhuset
Bygget av Nya Karolinska sjukhuset har kantats av finansiella skandaler sedan byggstarten. Sjukhuset var budgeterat till 14,5 miljarder kronor men budgeten sprack redan vid inledningen av bygget genom så kallad "knapring", som innebär att avtalets centrala funktioner lyfts ur avtalet för att senare återkomma som tilläggsbeställningar. Den aktuella prislappen ligger nu på 25 miljarder kronor, eller som 1,7 Burj Khalifa eller 13 Turning Torsos! Journalisternas grävanden ledde till funna mörkade avtal som visar att Skanska inte bara var det enda byggföretaget att komma med anbud utan anbudet låg också långt utanför Landstingets avgiftsram. Skanska är specialister på att tillskansa sig såväl statliga-, kommunala- som landstingsanbud och har därmed lång erfarenhet av hur anbudsförfaranden går till med dessa kunder. Bloggen Stadsutvecklingen vill uppmärksamma detta då det visar på den urusla byggkonkurrensen som finns i landet och statens hantering av den! 
Vi ska inte fråga oss hur man kan få ned byggkostnaderna förrän politikerna utrett hur de ska förhålla sig till detta. Tills dess är det bara lösa ord och slag i luften!

Nedan: bilder ur SVD

  
Hjältarna: Journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgren

Länk till artikeln i SvD: HÄR

I Sverige slår vi oss för bröstet när vi påstår att det inte finns någon korruption i landet. Det finns uppenbarligen flera fall av sådan verksamhet och de flesta befinner sig inom byggbranschen. Ett exempel är Friends arena och Arenastaden i Solna, ett annat är Swedavias förlängda avtal med staten om Bromma flygplats och dess märkliga tajming med utökad flygsäkerhetszon och större plan från huvudägaren Braathens och hur kommer det sig att de har en så låg hyra! Kanske kan dessa herrar avslöja hur dessa faktum egentligen ligger till om det sistnämnda fallet?


Oscar Freyre
   2016-10-16   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...