fredag 5 april 2019

Compact living nivå 3

Hur är det att bo i 
compact living nivå 3 57 våningar upp?
Bild från gårdagens visning av SSM´s prototyplägenhet på Tellusgången.

Compact living handlar om att utnyttja värdefulla kvadratmeter man inte trodde  fanns till volymutnyttjning. I det här fallet kallar SSM, byggbolaget bakom Tellus Towers, för multi-use-of-space och det har tagit begreppet två nivåer upp! 
Med skjutbara dörrar, sängskåp och hyllor i både dörrar och väggar har de små lägenheternas sammanlagda kubikmeter gjorts om till motsvarande en normaltreas effektiva ytor. Tillbehör som porslin, glas och stolar kan hyras/lånas istället för att förvaras i lägenheterna. Skyskraporna kommer nämligen ha ett hotell som kommer serva de boende med utlåning av porslin till uthyrning av sin lägenhet för både längre och kortare tid. Likaså kan hotellet stå för cykelutlåning och administration av bilpoolen. Compact living nivå 3 är alltså, enligt min mening, en tredimensionell uppgradering av det traditionella begreppet compact living. Om man bortser från vissa svenska myndigheters regelverk, som grundar sina ståndpunkter på att folk ska bo i en och samma lägenhet livet ut, så är detta koncept det mest briljanta lösningen på landets akuta bostadskris. Därför ser jag detta som början på framtiden!

Igår var det premiärvisning av en lägenhetsprototyp för Tellus Towers. Jag var inbjuden att få titta på prototypen och träffa arkitekten Gert Wingårdh, som står bakom utformningen av skyskraporna. Vi hade en kort diskussion om sockeln till skyskraporna, den som binder ihop de vid gatuplanet. Jag frågade honom om man inte skulle kunna dra sockeln hela vägen ut mot hörnorna för att eliminera vindkast på trottoaren? Han svarade att studier visat att det inte kommer blåsa så hårt som många tror och att sockeln därför kommer hålla väldigt effektivt. Jag hoppas detta utlåtande lugnar ner de ihärdiga motståndarna som har just kastvindar mot gatan som sina starkaste motargument.
En annan intressant fråga jag ställde till byggbolaget var om äganderätter fortfarande var aktuellt? Ja, svarade de med viss reservation. Tanken är att de första 20 våningarna på det högre tornet ska vara i äganderättsformer men att intresset får avgöra om man kan öka eller minska andelen av dessa. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, trots sina 12 år som gått sedan första officiella lanseringen, så det är ännu för tidigt att avgöra hur bostadsformerna kommer slutligen att se ut. Mer om detta på SSM´s sajt om Tellus Towers.

Slutligen, den mest relevanta frågan: kommer detta bli verklighet?
Självklart vågade de inte spekulera om svaret i detta skede men de har stark stöd av staden och intresset för att köpa en bostad i skyskraporna är enormt stort. De uppskattar även vårt (Yimbys) stöd för projektet och hoppas få vinna det åtråvärda Yimbypriset någon gång. Jag svarade med att ni måste se till att ro projektet i hamn först och ha klart bygglovet och laga fart så ska vi verkligen tänka på saken! Det slutade med att de bjöd in oss för en privat visning av deras projekt, vilket var väldigt kul att höra!
Nedan: fler bilder från visningen 4 april-19.



  
Nedan en bild från byggbolagets hemsida. Tyvärr fick man inte fotografera prototyplägenheten av naturliga skäl. Lägenheterna i skyskrapan är fördelade i ettor och tvåor i storlek från 37 m2 till 55 m2. Tvåorna kommer ligga mot hörnen i skraporna och ettorna i mitten. Att få äta min frukost med ett sådant här utsikt varje morgon är något jag drömmer om många gånger! 


Oscar Freyre
2019-04-05

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

all Posts Plugin for WordPress, Blogger...